A cipő

2014.08.21 09:27

Egy kínai bölcsesség szerint két dolog legyen kiváló és minőségi az életedben: egyik az ágyad, mert abban töltöd az életed egyik felét, a másik pedig a cipőd, mert abban töltöd a másik felét. Milyen igaz! Most elemezhetném, hogy milyen kiváló matracok és ágyak vannak a boltokban, de ezt majd csak akkor teszem, ha fizetnek érte. Ez, itt, nem a reklám helye.

A cipőket viszont több oldalról is meg lehet közelíteni. A divat az egyik nagyon fontos szempont, s azt hiszem, a hölgyek többségét – velem együtt – sokszor ez a megfontolás vezérli. Néha aztán képesek vagyunk egy csinosnak vélt darabért egész nap kínozni szerencsétlen lábunkat, s vele együtt magunkat is. Pedig, ha nem érzed jól magad egy cipőben, akkor tuti, hogy tönkre vágtad az egész napodat, lehetsz akármilyen csábítóan csinos. Tűsarok ide, tűsarok oda, bár szuper nőies, meg minden, de este mégis alig várod, hogy kilépj belőle…

Vannak „cipők”, amelyekből nem lehet kilépni. Eszedbe jut a mondás? „Én is ugyanabban a cipőben járok!” Vagy a másik: „nem lennék a cipőjében”. Élethelyzetekről, gondolkodásmódokról, véleményekről, életfelfogásról beszélünk. A cipő ez esetben szintén egy jól leképezett metafora. Az emberek másképpen gondolkodnak, másképpen vélekednek dolgokról, másféle élethelyzetekkel találkoznak. Mindenki más, s ebben az egészben éppen ez a legszebb. Másnak lenni, másképpen gondolkodni, másképpen vélekedni. Olykor ezek a másságok nézeteltéréseket, vitákat okoznak. Szinte minden nap találkozunk azzal, hogy valaki minket akar meggyőzni az igazáról, vagy éppen mi akarjuk megmondani neki a tutit, mert azt gondoljuk, a mi nézőpontunk, véleményünk a jó, a legjobb, az egyedüli helyes…

No, ez azért nem így van. Ha így viselkedünk, akkor még soha nem próbáltuk a másik helyébe képzelni magunkat. Vagy, hogy a cipős hasonlattal éljek, soha nem léptünk még bele a másik cipőjébe.  Ki kellene próbálni! Vajon ugyanazt látjuk, ugyanazt érezzük, ugyanúgy gondoljuk, mintha a saját cipőnkben lennénk? Nem, mert minden ember más. Ha csak annyit teszel, hogy a másik szemüvegén át akarod látni azt a világot, amit te látsz, már akkor sem ugyanazokat a dolgokat érzékeled. Sőt, amit látsz sem ugyanazt jelentik neked, mint nekem, vagy a harmadik embernek.

Nem baj, ha különböző nézőpontokat ismersz meg. Nem kell mindjárt vitatkozni miatta. Fogadd el, hogy a másik ember másképpen látja. Neked pedig ez egy új tapasztalás, hogy a másik cipőjében állva is láthatod a világot. Több szempont, több mérlegelési és döntési lehetőség. Ha képes vagy rá, akkor ez egy nagyon értékes dolog számodra, hiszen ahhoz is hozzásegít, hogy jobbak legyenek az emberi kapcsolataid, amelyek talán a legfontosabbak ebben az elszemélytelenedő világban.