A kiválóság lényege

2015.01.11 09:31

Manapság a társadalom egyik legfontosabb kérdése talán az, hogy mi is a kiválóság lényege. Másképpen feltéve a kérdést, mitől lesz sikeres valaki, mitől lesz jobb az élete, mitől lesz gazdagabb, mint mások. S kérdés az is, van-e átjárás a sikeres emberek és a nem sikeres emberek világa között. A születés határozza meg? A család? A talentum? Az elszántság? A buldózer módjára történő előre törés, vagy a csöndes építkezés?

Valahol mindegyik tétel igaz, én mégis vitatkoznék egy kicsit a fentiekkel. Mivel nincs kivel vitába szállnom, így leírom, amit gondolok.

Olykor valóban sokat jelent a családi háttér, ahogyan mondani szoktuk, vannak emberek, akik handicap-pel indulnak neki az életnek. Mások viszont jókora hátránnyal. Ők vajon utol tudják érni a másikat? Képesek rá? Csak a kétkedőknek mondom, azaz határozottan kijelentem, hogy IGEN. Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy kiváló legyen, hogy sikeres legyen, hogy gazdag legyen. Döntések és tettek kérdése. Eldöntöd, aztán teszel érte… Csak az nem mindegy, hogy hogyan. Vannak utak: simák és buktatókkal telik. Vannak tennivalók: nagyon egyszerűek és nagyon bonyolultak. És vannak értékek, amelyeket nem szabad elfelejteni egyik úton sem.

Összetevők: elég sok akad. Az első körbe a kapcsolatok tartoznak. Jim Rohn, Amerika egyik legismertebb üzleti filozófusa szerint, egy ember annak az öt embernek az átlaga, akikkel a legtöbb idejét tölti. Ezért aztán a kapcsolatteremtés kiemelt helyen áll az életünkben. No, akkor mielőtt tovább mennénk, nézz csak jól szét magad körül. Kikkel is veszed magad körbe, milyen emberekkel? Inspirálnak, tesznek hozzád, vagy elszívják az energiádat? Ez utóbbiaktól nem tudsz erőt meríteni, nem szolgálnak neked jó példával sem… Lehúznak. Kell ez neked?

A másik legfontosabb összetevő az értékek sora. Mit hoztál magaddal? Mit voltál képes felismerni? Milyen új értéket vallasz magadénak? És persze nagyon fontos az is, mennyire tudsz megmaradni az általad felállított értékek mellett, mennyire tudsz azok mentén haladni. Nem szeretem, amit a világban látok… Sokan feladják az elveiket „egy kis jóért”. Aztán csak nézd meg, mi lesz belőlük!   

A következő dolog a tanulás . Soha ne mondd, hogy befejezted. Nem lehet! A világ olyan gyorsan változik, hogy ha nem akarsz lemaradni, akkor bizony napról napra új ismereteket kell szerezned! Tájékozódnod kell a világ dolgait illetően, a szakmádban, az emberi kapcsolataidban… És még sorolhatnám. Vagyis az az „élethosszig tartó tanulás” nem is olyan elcsépelt dolog…

Ezek mind-mind a kiválóság ismérvei.

S hogy mi valójában a lényege? Az, hogy tudsz valamit, amit mások nem.