A siker íze

2013.05.01 07:46

 

Azt mondják, aki egyszer belekóstolt, nem tud leszokni róla, hiszen nagyszerű érzés sikeresnek lenni. De vajon mindenki számára ugyanazt jelenti ez a szó? Mi a siker? Mitől érzi valaki sikeresnek magát?

Ha ezer embert megkérdeznénk arról, hogy szerinte "mi a siker", azt gondolom, hogy legalább ezerféle választ is kapnánk. Lenne, aki azt mondaná, hogy az, ha sok pénze van, lenne, aki azt tartaná sikernek, ha közismert lenne. Más úgy határozná meg ezt a fogalmat, hogy a célunk felé haladva, az elénk kerülő akadályok leküzdése fölött érzett örömben rejlik a siker. Mások azt gondolják, az a siker, ha a munkáját, tevékenységét elismerik. Van, aki a tudás hatalmában hisz, emlegetve a régi mondást: Tanulj, tanulj, tanulj! Ami az ember fejében van, azt senki sem veheti el tőle!” Sok igazság van benne. A tudás egyre inkább felértékelődik a mai világban. A nagymamám is mindig ezt emlegette, pedig mit tudott ő a modern világról, a rohanó életmódról, a stresszről! A maga módján ő is sikeres volt, hiszen, amikor kenyeret sütött egész falu összeszaladt a terjengő illatokra. A legjobbat sütötte a faluban, s neki az volt a siker, ha látta, hogy az unokái milyen jóízűen falják a frissen sült kenyeret, s ha adhatott néhány darabot a szomszédoknak is.

Van, aki a kemény következetes munka erejében, a kihívásoknak való megfelelésben látja a sikert, s van, aki csak a szerencsében hisz. Egyesek szerint a siker nem más, mint egy jó döntés eredménye, a jó döntést pedig egy tapasztalat előzi meg. Sokan úgy tartják a siker belülről fakad, és ha ott mélyen, legbelül nincs meg, akkor minden vagyon és csillogás ellenére az egyén sikertelennek mondható.

Szakemberek, tudósok, gondolkodók, mind-mind megpróbálták már a siker valódi receptjét összeállítani, de még senkinek nem sikerült. Valószínűleg nekünk sem fog, de abban bízunk, hogy a “Siker titka” című rovatunkkal talán egy kicsit meg tudjuk mutatni, hogyan gondolkoznak a mai világ üzletemberei, menedzserei a siker nagyon is összetett fogalmáról.