Álmok és célok

2016.11.11 12:12

Micsoda ellentmondás! Mert ugye az emberi gondolkodás azt tartja, hogy aki álmodozik, annak nincsen célja, csupán álmokat kerget, akinek viszont célja van, annak nincs ideje álmodozni. Ez így nem igaz! Egyik támogatja a másikat, ha hiszel benne, ha nem.

Sokszor boncolgattam már az álmokat, mert néha meghökkentő, máskor zavaros, olykor pedig rémálmaim vannak. Van, amelyikre emlékszem, van, amelyikből csak az érzés marad bennem, ami néha nagyon kellemes, máskor pedig igen zavaró, lehangoló. Különösen az idegesítő, hogy nem tudom, mit jelent.

Az álomfejtés ma már külön tudomány – én személy szerint még az „okkult” tudományok kategóriájába sorolom, mert még nem értem, s igazán nem tudom, hogyan is kell belefogni egy álom megfejtésébe. Talán, majd, egyszer…

Viszont van számos igazolt, tudományos kutatás, miszerint a tudatalattink az álmainkon keresztül próbál kommunikálni velünk. Én hiszek ebben. Csak azt kellene megtanulni, hogy hogyan fordítsuk le ezeket az üzeneteket emberi nyelvre, merthogy a szimbólumokat manapság nem nagyon értjük… Kicsit földöntúlinak, kicsit misztikusnak tűnik…

A célok megfogalmazása viszont teljesen egyértelmű, érthető és nagyon is földi. Életszerű. Az emberek többsége hosszabb-rövidebb távokra fogalmazza meg a céljait. Némelyek csupán 2-3 évre mernek tervezni, a „bátrabbak”, − akik tudják, mit akarnak az élettől −, 10-20 évre előre. Látják a célt, tudják hová akarnak eljutni. Látják, hogyan fognak élni 10 év múlva, látják hová tartanak. S ha a célra figyelnek, akkor el is tudják érni azt. Mindent kétszer termetünk meg az életünkben, előbb mentálisan, majd a fizikai valójában is. S ők ezt is tudják.

Van olyan, hogy út közben megrekedünk, nem tudunk tovább menni, nem találjuk az irányt, vagy éppen az eszköz nem jó, amit választottunk.

Itt jönnek a képbe az álmok. Ha rosszakat álmodunk, akkor egyértelmű, hogy valami nincs rendben: nem a helyünkön vagyunk, rossz az irány, az eszköz, a céljainknak nem felel meg a kapcsolatrendszerünk, például túl sok körülöttünk az „energiavámpír” vagy éppen mi nem jó helyről szívjuk az energiát, mert nem táplál bennünket… A sor nagyon hosszú.

Ha az álmaink jók, akkor az azt jelenti, hogy a helyünkön vagyunk, jó az irány, jó a hely, s még az eszköz is.

Ezek a tisztább helyzetek. Vannak kibogozhatatlannak tűnő pillanatok…

Az álmok olykor zavarosak. Sok minden egyszerre jelentkezik. Vannak nagyon rossz részei, s vannak kellemes momentumai. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy változtass, a másik pedig az utat mutatja, a változás irányát. Legtöbbször persze nem konkrét – hiszen az álmok a szimbólumok halmazai −, s neked kell kihámoznod belőle mit is akar üzenni a „legbelső”. Érdemes vele foglalkozni.

Azt sose várd, hogy az álom megmutatja neked, melyik ajtón menj be, s azt sem, hogy melyiken ne… Az álmokat kísérő érzések támogatnak abban, hogy megtaláld a helyes utat.