Az Élet metaforái

2013.07.23 21:33

A legtöbb ember valami metaforával azonosítja be magának az életet. Vajon gondoltál-e már arra, hogy mit hordoz a Te metaforád?! Bizony-bizony, a szavaknak erejük van, egy metafora egyfajta képzettársítást jelent, s benne van minden, amit Te az Életről gondolsz.

Lássuk csak! Az élet egy nagy harc! Az élet háború! Az élet egy nagy verseny! – Ha ezt gondolod róla, akkor bizony harcolhatsz, háborúzhatsz, versenyezhetsz egész életedben. És persze azt is feltételezed, hogy lesznek benne vesztesek. Minden erőddel azon vagy, hogy ne Te légy az. Így aztán küzdesz, ha kell, ha nem. Erre állítottad be az agyad, ezt kódoltad a szívedbe-lelkedbe és azokba az idegpályákba, amelyekbe az Életről alkotott véleményeidet, hiteidet kódoltad. Ez egy „Patkányverseny” − mindegy, hogy nyersz, vagy veszítesz, akkor is patkány maradsz.

Az élet játék! – Van, aki így fogja fel, s nem vesz olyan dolgokat, történéseket sem komolyan, amelyeket azért néha talán nem ártana. Játszik az emberekkel, az érzésekkel, az érzelmekkel. Amikor a mi életünk éppen tele van gondokkal, és találkozunk egy ilyen felfogású emberrel, talán néha kicsit irigyek vagyunk rá, mert ő másként látja, mint mi. Könnyű neki! Lehet, de ez közel sem biztos.

Milyen érzései, milyen világképe van annak, aki „színháznak” tekinti az életét és az „élet színpadán játszik”. Visszajutunk a játékhoz, de ez a játék kicsit másabb, mint a fent említett. Az inkább játékosságot hordoz, némi könnyelműséget, míg ez a valóságtól való eltávolodást, képmutatást, akár hazugságot is…

Még számtalan más metaforát lehetne sorolni, amivel ki tudjuk fejezni saját gondolatunkat ez Életről. Milyen kár, hogy legtöbb embernek – talán neked is − csupán egyfajta metaforája van az életről, s nem több. Ezzel pedig az a gond, hogy egyetlen metaforával egy jókora korlátot állítottál magadnak, s a legjobb úton haladsz afelé, hogy még szűkebb legyen a mezsgye, amelyen belül mozoghatsz.

Mi lenne, ha azt gondolnád az Életről, hogy az egy ajándék? Vagy mi lenne, ha azt gondolnád róla, hogy egy tánc? Az ajándéknak örülsz, mert meglepetés, mert érdekes, mert speciális, mert neked szól. A tánc pedig? Az egyik legszebb kifejezése egyfajta életszemléletnek. Akár lehetne az is. De gondold azt, hogy az Élet maga egy hosszan tartó tavasz, minden szépségével, melegségével, a rügyező fákkal, az illatos virágokkal, a lágy szellővel, a zuhogó tavaszi záporral, s minden érzésével, ami benne van. Mert benne van a megújulás, a kibontakozás, a napfény, a szeretet, a mosoly az arcodon… Benne van a csaholó kutyák vidámsága, a tóban növekedő nád susogása, a madarak párjukat hívó éneke…

Hát nem szebb ez, mint a harc, a háború, a verseny… és az összes többi. Gondold végig, milyennek látod az életed! Vigyázz, minden, amit megfogalmazol, meg is kapod. A szavaknak erejük van. Tedd meg hát magadért, hogy elkezdesz más metaforák után kutatni az életedben. Minden metafora egy másfajta szemlélet, másfajta világkép. S neked sem árt, ha néha más szemével is nézed a világot.

Akkor jársz jó úton, ha képes vagy meglátni a legrosszabb helyzetben is valami jót, valami előre mutatót.