Az értékek listája: a hála

2014.09.09 07:33

„De hát én hálás vagyok!” – olykor így hangzik el ez a mondat a szánkból. Némi méltatlankodó felhanggal, némi „kikérem magamnak” érzéssel. A rossz csak az, hogy hiába mondod, hogy hálás vagy ezért vagy azért, nem érzed át igazán, mert magad sem tudod, hogyan is kell érezni magad, amikor hálás vagy valamiért.

A hálát igazán csak akkor tapasztalod meg, amikor valami nagy baj történik veled, s valaki a segítségedre siet, megment valami még rosszabbtól, kihúz a bajból… S azt gondolod, hogy ezért hálás vagy. S azt gondolod, hogy ennyi hála éppen elég. Megköszöntem és kész, mehetünk tovább.

A hála érzése ennél egy sokkal összetettebb, sokkal mélyebb, sokkal erősebb érzés. Olvastad a Titok című könyvet vagy egyéb más hasonló műveket. A hála központi helyen szerepel bennük. Nem véletlenül! Gondolj csak bele! Te természetesnek veszed, hogy van víz, van levegő körülötted, van étel, amit megvehetsz, van miből megvenned, van házad, ahol lakhatsz, van munkád, s vannak egyéb javaid… Hálás is lehetsz értük. Van családod, vannak barátaid, jó ismerőseid, kedves, jó szándékú emberek a környezetedben. Eszedbe jutott valaha is, hogy hálás légy ezekért? A kocsidért, amit meg tudtál venni, a nyaralásért, amit ki tudtál fizetni, a szép ruhákért, cipőkért… Felsorolhatnám életed minden apró mozzanatát, történését, mert hisz mindegyikért hálás lehetnél. Mégsem teszed, mert természetesnek veszed. Persze, neked ez jár… Neki is járna, aki az afrikai dzsungel mélyén él, és gyűjtöget magának, vagy a sivataggal harcol mindennap a betevőért… És még azért a kicsiért is nagyon hálás, annak is örül…

Aztán ott vannak a keleti népek, a keleti kultúrák, amelyeket még mindig csodálunk, még mindig nem értünk eléggé… A keleti népek életében a hála központi helyen áll. Minden apró dologért hálát mondanak, köszönömöt rebegnek, szívük megtelik örömmel… S ha már a szívedben gyarapszik az öröm és hála, akkor te magad is gyarapodni fogsz, mert a gondolataid a körül forognak majd, amid van, amiért hálás lehetsz, s nem a körül, amid nincs. A hála a „van”-ra koncentrál, s nem valaminek a hiányára.

Nagyon sokat olvastam a hála érzéséről. Mély érzés, és nem jön egyik napról a másikra. Nem jön csettintésre. Néha érzed, amikor bajban vagy, de akkor is érezned kellene, amikor nem vagy bajban, akkor is hálásnak kellene lenned, amikor minden rendben van körülötted és boldog vagy… Sőt, éppen ekkor kell a szívednek végtelen hálával megtelnie. Hogyan lehet elérni? Nagyon egyszerű: minden nap keress legalább 5 dolgot, amiért hálás lehetsz az életedben. Öt dolog nem sok, s meglátod, ennél sokkal több jut majd eszedbe, ahogyan telnek a napok. Ennek két haszna van. Egyrészt megismered azt az érzést, amiről csak sejted, hogy benned van, de igazán nem érezted még soha. Másrészt azon túl, hogy tudatosan észleled magad körül a világot, rájössz arra, hogy mennyi szépség vesz körül. S nem utolsó sorban, megváltoznak a gondolataid, sokkal kevesebbet járnak majd az eszedben rossz, negatív, bántó gondolatok.

A hála egy megfoghatatlan érzés, egy olyan érték, amit csak kevesen ismernek fel, pedig nagyon fontos. Hát gyakorold!

Én pedig végtelenül hálás vagyok, hogy elolvasod az írásaimat!

Téma: Az értékek listája: a hála

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása