Az értékek listája: a szeretet

2014.09.11 08:06

Elérkeztünk a lista utolsó pontjához. Azért hagytam a végére, mert ez a legfontosabb, ennek szentelek egy kicsit több sort, több gondolatot.

Mi is a szeretet? Nem veszek elő filozófusokat, nyelvészeket, pszichológusokat, ezoterikus megfogalmazásokat, mert mindenki másképpen fogalmazza meg, mi a szeretet. Egy érzés a szívedben, egy gondolat a fejedben, cselekvések sorozata az életedben, a hit, a hála, a megbecsülés, a tisztelet, az empátia – és még sorolhatnám – igazi egyvelege. Mert akit, amit szeretsz, azt tiszteled, megbecsülöd, hiszel benne, bízol benne… Szerintem a szeretet bonyolultsága és összetettsége ellenére ez a világ legegyszerűbb és legszebb érzése. Olyan egyszerű kijelenteni, hogy valakit, valamit szeretek vagy nem szeretek. Néha azonban elgondolkozom ezen. Vajon tisztában vagyunk a szavak erejével? Nem vagyok benne biztos…

Olyan könnyen mondjuk: szeretlek, szeretem… És vajon vállaljuk mindig azt a felelősséget, amely ennek a szónak a kimondásával jár? Azt gondolom, hogy nem! Szeretni valakit, valamit, borzasztóan nagy felelősség is egyben. Elgondolkoztál már azon, neked mit jelent a szeretet. Nekem a szeretet erő, energia, az élet legfontosabb energiája. Akit szeretsz, az érzi ezt az energiát… Amikor szeretsz, akkor jól vagy, amikor nem szeretsz, akkor nem is vagy jól. Ilyen egyszerűnek tűnik…

„Szeretlek!” – mondod a párodnak, de egy pár perccel később már ordítasz vele, kígyót-békát rákiabálsz. Hogy vagy képes rá? Egy pillanatra megfeledkezel a szeretetről, amit iránta érzel? Vagy inkább csak a szeretet szóval dobálóztál, s nincs mögötte valódi érzelem? Érdemes rajta elgondolkodni. Amikor kritizálod a másikat, akkor mire gondolsz? Akkor is szereted, amikor csúnyán beszélsz vele? Akkor is szereted? Nekem az a szeretet, amikor békében vagyok a világgal és magammal is, amikor úgy viszonyulok az emberekhez, ahogyan kell: elfogadással. Na, persze! – mondod. – Nem lehet, mert ez vagy az nem jó így!” A Te szemszögedből nem jó! Neked kell „szemszöget” váltani.

És akkor jönnek a „Ha” kezdetű mondatok, az „Akkor” kezdetű mondatok, s az egész elmegy valamiféle cserekereskedelem irányába. Ha ez vagy az lesz, ha változol…stb.  Akkor szeretlek majd, ha… csupa feltétel, kitétel, csupa elvárás… A szeretet nem ilyen. Nem adják pénzért, nem lehet kilóra megvenni, nem lehet vele kereskedni, mert nem árucikk. Egy érzés, amely benned van, amely a bensődből fakad, a tied, s nem függ senki mástól csakis kizárólag tőled. Aki tud szeretetet adni, az kapni is képes. Nem tudom, hogy meg lehet-e tanulni, de az embernek a világról, a környezetéről, saját magáról alkotott gondolatait mindenképpen meg lehet változtatni. S ha már ez sikerült, egy lépéssel közelebb kerültél a szeretethez. Csak gondold végig: ha elégedetlen vagy önmagaddal, ha utálod, amit csinálsz, ha utálsz ott élni, ahol éppen vagy, ha nem bírod elviselni az embereket, mert ilyenek vagy olyanok… Akkor nincs benned szeretet. Mondhatnám azt, hogy kezdj el pozitívan gondolkodni, de ez már annyira elcsépelt lenne, hogy úgyis azt mondanád rá: „hülyeség”… Nincs igazad ugyan, ám ezen most nem vitatkozunk. Akkor tegyél meg csak annyit első lépésként, hogy nem kritizálod magad. Az első lépés a szeretet felé az elfogadás. Ha már magadat sikerült, akkor másokkal szemben is toleránsabb leszel.

És ne dobálózz a „szeretlek” szóval, mert ennek a szónak súlya van, hiszen képes arra, hogy lila ködöt teremtsen az ember körül, s csillogó szemeket varázsoljon, tíz centis föld feletti lebegést okozzon, biztonságot adjon, s képes arra is, hogy lelki nyomoronccá tegyen.

Szóval vigyázz vele!