Az értékek listája: a tisztesség

2014.09.02 07:29

Annyiszor elgondolkoztam ezen a szón. Mit is jelent a tisztesség szó? Milyen ember, aki tisztességes? Nehezen megfogható, ahogyan a többi érték is. Ki az, aki tisztességes? Akit, ha igazságtalanság ér, elviseli? Nem hinném. Inkább a becsületesség, a felelősség és a szándék szavakkal kötném össze. Néha nem csupán összekötjük, hanem e szavak szinonimájaként is használjuk. Véleményem szerint az az ember tisztességes, aki mindig, minden körülményben felelősséggel vállalja tetteit és szándéka szerint törekszik is erre még akkor is, ha nem mindig van rá lehetősége.

Az értelmező szótár szerint a tisztesség nem más, mint a ragaszkodás a becsületes elvekhez. Na ugye?! A tisztesség magatartási forma, és döntés kérdése. Az ember, a személy maga erkölcsi szabályai alapján dönti el, hogy tisztességes akar-e lenni vagy sem. No, igen! A saját maga erkölcsi szabályai alapján… Ki tudja, ezekbe mi fér bele? Ezt tanuljuk egész életünkben: a szabályokat. Ilyen helyzetekben szoktam azt mondani, hogy néha kellenek a szabályok, néha nem kellenek, máskor pedig egyszerűen felül kell írni őket… A tisztesség esetében nincs sem felülírandó, sem megszüntetendő szabály. Erkölcsi érték van.

Ebben az esetben azt gondolom, hogy kellenek a társadalmi szabályok. A tisztesség szó, a tisztességes magatartás más közegben nem nagyon értelmezhető. Régi szó, régi magatartásforma, régi elvárás. A történelmi korok jöttek-mentek, de azt gondolom, mint más értékeknek, ennek sem változott sokat a tartalma, jelentése. Talán kicsit szűkült… Bár a tisztességes ember tisztességes volt az ókorban is, a középkorban is, az újkorban is.

Néha nem tudom, mit is jelent a mai ember számára a tisztesség. Ebben a felfordult világban valahogyan az értékek kezdenek devalválódni… Nem tudom, mi jön, de ebben a pénzzel vezérelt közegben egyre kevesebb helyen látom a tisztességet. Nem szoktam politizálni, nem szeretem, de a politikát tartom a tisztességtelenség eredőjének, amely aztán kihat a gazdaságra – sajnos, éppen fordítva, mint ahogyan kellene −, az pedig kihat a társadalomra. És megyünk szépen lefelé a lejtőn…

Hol a tisztesség mostanában?

 

Téma: Az értékek listája: a tisztesség

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása