Az értékek listája: a türelem

2014.08.26 07:48

Te türelmes vagy? „Persze!” ­– mondod, mert akkor, abban a pillanatban úgy is hiszed, egyébként meg dehogy! Már reggel idegbajos vagy, mert 5 perccel később ébredtél, és a gyerek sem igyekszik. Nem jön a busz, nem indul a kocsi, valami „balfék” épp a kapud előtt állt meg. Aztán nap közben, haladnál a munkáddal, de nem tudsz, mert valakire, valamire várni kell. Beszélnek hozzád, de nem érted, mit mondanak, az agyad egészen máshol zakatol, zakatol, kering, forog… Sem türelem, sem figyelem… Csodálkozol, hogy az egész napod pocsékba ment, hogy nem haladsz sehová, csak egy helyben toporogsz? És, ha nem vigyázol, akkor ez nap mint nap megtörténik veled. Észre sem veszed, hogy nem úgy élsz, ahogyan szeretnél, nem azt teszed, amit szeretnél, s egy kicsit sem érzed jól magad a bőrödben.

Ha türelmes vagy, akkor figyelmes vagy másokkal is, magaddal is. Mi is türelem? Nem az, hogy el kell viselned mások butaságait, el kell szenvedned a „kínzást”. A türelem nem gyávaság, gyengeség, vagy tétlenkedés… A türelem ahhoz kell, hogy békés, nyugodt életet élj. A türelem egy életérzés. Egy életfelfogás, egy érték, amely a céljaid eléréséhez szükséges. Csakúgy, mint a jókedv, a vidámság, a mosoly, a kíváncsiság… A türelmet lehet tanulni. A meditáció – például − nagyon sokat segít… Persze, azt is meg kell tanulni… De legalább nem fogsz egész nap „paprikajancsiként” viselkedni.

Olvastam a Dalai Láma gondolatait a türelemmel kapcsolatban. Szó szerint nem idézem: azt mondja, hogy a türelmet legjobban ellenségeink mellett tudjuk megtanulni, mert normális esetben nem a barátaink teszik próbára a türelmünket, hanem az ellenségeink.

És közben eljutunk odáig megint, hogy saját magunkkal kell dűlőre jutni, mert mi magunk vagyunk saját magunk legnagyobb ellensége. Már megint a 22-es csapdája érzés! Hogy ebből, hogyan mászunk ki? A gondolatainkkal, a céljainkkal, az úttal, amelyet választunk… A türelemmel, amelyet megtanultunk…

Türelmetlenség az is, amikor a Télapót várjuk, a karácsonyt, azt a bizonyos szülinapot. De ez a fajta türelmetlenség egészen más, én inkább várakozásnak nevezném… Amikor vágysz valamire, valakire, aki, ami számodra nagyon fontos, nagyon kedves, boldogsággal tölt el… Légy türelmes, megérkezik… S minden más is, amit szeretnél…