Az értékek listája: jókedv

2014.08.20 09:21

Az élet legfontosabb értékei között szerepel számomra a jókedv. Nem a lista legelején, de akár ott is lehetne. A kíváncsiság is ott van ezen a listán, erről írtam előzőleg. 

Annyi rosszkedvű embert látok az utcán, hogy néha nekem sincs kedvem mosolyogni, pedig én alapvetően optimista, mosolygós ember vagyok, bizakodó, aki hiszi, hogy a mosoly ragadós, felderíti az embereket. A jókedv látszik rajtad, sugárzik rólad és magával ragad másokat. Olyan jó érzés, amikor rád néznek, és azt látják, hogy „most valahogy más vagy, olyan boldognak nézel ki”! Ó, igen! Ez az az érzés, amit keresnek nagyon sokan. Nem találják, mert nem akarják megtalálni: jobb arra hivatkozni, hogy sok a baja, annyi dolga van, hogy ki sem látszik belőle, és különben is, vacak az idő, még a Nap sem süt. Nos, mindez nem számít! A vidámság döntés kérdése, tanulható, és nagyon-nagyon sok mindenre jó. Persze, nagy különbség van a között, hogy valaki a bensőjében boldog, vagy csupán kívülről vidám. Vigyázz! Ezzel a képmutatással magadat csapod be. A környezeted ugyan nem lát beléd, csak a felszínt látja, a vidámságodat, de a szemed mindig árulkodik. S az „álvidámság” az „áljókedv” nem hozza meg azt a hatást, eredményt, amit vársz.

Ha vidám vagy, jókedvű és az belülről fakad, az növeli az önbizalmadat, érdekesebbé, könnyebbé teszi az életedet, a mindennapjaidat. Próbáld ki! Magad sem hiszed majd el a hatást, amit észreveszel. Ha te vidám vagy, jókedvű, ragyog a szemed is, a körötted lévő emberekre átragad ez az érzés, jókedvűek lesznek tőle. Tudod, milyen jó mosolygó embereket látni?! Én csak azt kívánom, hogy minél több ilyen embert lássak az utcákon, sőt olyanokat is, akik képesek derűt, mosolyt vinni más emberek életébe is.

A jókedv és vidámság hatalmas energiával, erővel bír, hiszen képes arra, hogy a félelmet, a frusztrációt, a sértettséget, a haragot és számos más depresszív érzést kiűzzön az életedből, a mindennapokból. Tudom, vannak helyzetek, amikor nem vagy vidám és jókedvű. De mondd meg őszintén, attól megoldódik a dolog, a probléma, ha vacakul vagy?! Dehogy! Csak még mélyebbre tolod magad az érzelmi skálán. Az pedig nem jó! Szóval, mindegy, mi történik körülötted, akkor sem lesz jobb semmi, ha nem vagy vidám. Ámbátor, ha vidám, jókedvű vagy, akkor könnyebben meg tudod oldani azokat a gondokat, feladatokat, amelyek egyébként nehéz súlyként nyomják a lelkedet. Néha úgy érzem, ez is egyfajta 22-es csapdája, ha hagyod magad. Ha tudsz tenni ellene, akkor van kiút belőle.

A vidámság és jókedv nem jelenti azt, hogy mindig rajtad van a rózsaszín szemüveg, és nem látod meg a bajokat, gondokat, problémákat. Dehogy! Csak megadja az erőt ahhoz, hogy könnyebben viseld őket. Az optimista, derűs mosoly az arcodon azt jelenti, hogy elég intelligens vagy ahhoz, hogy tudd: ezek az érzések adnak erőt ahhoz, hogy olyan állapotban éld az életed, amely előre visz. Van ilyen, így is lehet élni… Nem mondom, hogy mindig megy ez erőfeszítés nélkül, de ha eszedbe jut minden nap, hogy ezzel a saját életedet könnyíted meg, akkor lesz elég erőd, hogy a legnehezebb napnak is mosolygós szemmel vágj neki.

Szóval: légy vidám!

/Fotó: https://kozmaerzsebet.blogspot.hu/