Csodatévő ember

2014.09.29 14:58

Sokszor bogarászom a világhálót, mert annyi érdekes dolog van rajta, s hatalmas mennyiségű információ és tudás. Olvasom az engem érdeklő témaköröket is, többek között az önismerettel, személyiségfejlesztéssel, szemléletváltással kapcsolatos oldalakat is. Mindig van egy-két, néha több olyan mondat is, amelyben találok valami érdekeset, hasznosat, megszívlelendőt, elgondolkodtatót. Néha valóban megfogadom a tanácsokat, de legalább is elgondolkozom, hogyan lehetne ezt az én életemre vonatkoztatni, abban hasznosítani, esetleg hogyan tudnék belőlük mások számára is használható információt nyújtani. Szoktam is időnként.

Nos, ma is találtam valamit, de nem indította meg a gondolataimat, ám az a bizonyos „bicska” kinyílt a zsebemben. Szeresd magad – volt az írás fő témája. Ha nem szereted magad, akkor ez meg ez történik veled… és módszert is ajánl, hogyan fogj hozzá. Tételesen az, hogy „Keresd meg az utat, amin keresztül szembe tudsz nézni azokkal a félelmeiddel, amikről most még nem is tudsz. Ha megtaláltad őket, próbáld meg feloldani.” (egy blogban olvastam).

Na, jó, jó! Keresem, keresem, de hogyan? Arra kellene valami metodikát, módszertant, eljárást mutatni, mondani, ajánlani, hogy hogyan keressem meg azokat a félelmeket? Merre is kutakodjak? Mit és hogyan értelmezzek? Szekrényben, fiókban tárolom a megoldást? Ott keressem vagy valahol egészen máshol? Netán a gondolataimban kell kutakodni, a lelkem mélységes bugyraiban, vagy inkább menjek ki az erdőbe, túrjam fel az avart és ott keressek valami ládikát, amiben benne van? Erre ugyan nem találtam útmutatást, de gondolom, hogy valahol bennünk, ott legbelül az értelem és a lélek mélyén van a válasz. Néha ezt kellene bővebben kifejteni… A semmitmondó, légből kapott frázisoktól kinyílik a nem létező bicskám is a nem létező zsebemben… És mindjárt ott a másik általános mondat is: „Ha megtaláltad őket, próbáld meg feloldani.” És hogyan próbáljam meg feloldani? Milyen módszert alkalmazhatok? Boldogulok-e a feloldással egyedül, esetleg kérjem szakember segítségét? Ha egyedül, akkor módszer, útmutatás kell, pontos, mert a laikus, kevés önismerettel rendelkező nem birtokolja ezt a tudást… Ha más közreműködésével, akkor milyen szakember tud segíteni? Kihez forduljak?

Olvasok a neten. Néha sokkal jobban tenném, ha neves emberek könyveit olvasgatnám, olyanokét, akik hitelesek számomra. Olyanokét, akik a problémák gyökereit keresik, de legalább is megmutatják a megoldáshoz vezető utat, módszertant, gyakorlatot, és végigvezetnek rajta, hogy olykor egyedül is boldogulj. Aztán, ha tényleg megtaláltad őket, akkor arra is megkapod a módszertant, hogy hogyan tudod megoldani, feloldani, mit is tudsz vele kezdeni, hogyan tudsz esetleg kimászni belőle…

Persze megoldás lehet a szakember is, de biztos, hogy arra meg ezernyi kifogást találsz majd, hogy miért is nem kell az neked. Annyira jók vagyunk a kifogások megfogalmazásában, hogy azt akár tanítani is tudnánk, méghozzá elég magas szinten… Mégis, ha rászánod magad, akkor egy coach segíthet neked… Hogy mi az a coach? Ki az a coach? Egy olyan ember, különleges tulajdonságokkal és tudással felvértezve, aki segíteni tud a problémáid gyökerének megtalálásában és  megoldásában is. De nem ő a csodatévő ember, hanem éppen azt mutatja meg neked, hogy a saját életedben, te saját magad vagy a csodatévő ember…