Csúcsra járva

2014.07.24 11:42

Mitől van az, hogy az ember néha szárnyal, máskor épp csak vegetál. Egyszer csak jönnek a gondolatok, tervek, célok, teszed a dolgod, haladsz, örülsz és boldog vagy. Máskor azt sem tudod, merre vagy, mit és miért csinálsz, csak vagy, gépiesen működsz, s közben az idő telik. Ilyenkor nem találod a helyed, valami mást csinálnál, valahol máshol, de leginkább másvalaki lennél… Pedig szimplán csak motiválatlan vagy. Mi az a motiváció? Megfogalmazhatnám tudományosan is, de tudod, mit? Keresd meg a neten! Legalább ezer oldalt találsz, ahol ezzel foglalkoznak. Szóval nem magyarázok idegen szavakat… Talán inkább azzal foglalkozom egy kicsit, mi van olyankor veled, amikor „csúcsra jársz”, és mi van olyankor, amikor zombiként élsz.

Előző írásaim egyikében foglalkoztam a szokásokkal, most egy kicsit szűkítem a szót: megszokásokra. Ez az az állapot, amikor mindent gépesen teszel, felkelsz, munkába mégy, hazaérsz, főzöl, teszel-veszel, de úgy érzed, semminek sincs értelme, csak csinálod gépiesen, egy helyben toporog az életed. Máskor olyan vagy, mint a tűzről pattant menyecske – ezt csak a hasonlat kedvéért használom – , de ez az állapot éppúgy érvényes a férfiakra is, mint a nőkre. Szóval ég a kezed alatt a munka. Kitalálsz valamit és ripsz-ropsz már meg is csináltad. Olyan vagy, mint egy kisebb szélvész, gyors, nehéz követni, tele vagy energiával, és mindig vidám mosoly ül az arcodon… De előfordul, hogy az ember elfárad néha, belefárad a mindig 120-as sebességen való pörgésbe… És ilyenkor ahelyett, hogy felismernéd, hogy a nagy pörgés közepette elveszítettél valamit, szépen belesüppedsz a megszokásokba. Beleépülsz a környezetbe újra, s közben teljesen megfeledkezel arról, hogy magaddal is foglalkozz.

A magaddal való foglalkozás itt nem azt jelenti, hogy beülsz egy kád illatos fürdővízbe és a legdrágább kencékkel kényeztetetd magad, hanem azt, hogy leülsz egy kicsit csendben, szóba állsz magaddal és megtudod, miért is süllyedtél vissza már megint az agóniába, a zombi létbe. A válasz végtelenül egyszerű: elveszítetted a motivációdat! (Tényleg nézd meg mit jelent pontosan, csak azért, hogy tudd, mit is kell keresned magadban!) Kevesebb időt kellene a megszokásokra áldozni és sokkal többet önmagadra.

Vannak, akik felismerik ezt az állapotot és keresnek rá valami megoldást. Manapság már elég kézenfekvő dolog a világháló adta lehetőségeket kihasználni. Kellene egy kis önismeret, kellene egy kis tudás arról, hogyan teszik a dolgukat azok, akik folyamatosan képesek „csúcsra járva” élni és dolgozni. Mit tudnak ők, amit te nem? Nos, egyrészt van céljuk, tehát megvan a motivációjuk, s ha egyik céljukat elérték, keresnek másikat, mert élvezik, mert szeretik… Foglalkoznak magukkal, fizikálisan és mentálisan is. A 120-as pörgést bírja egy ideig a szervezet, de ha nem kapja meg azt, ami neki jár, akkor fogja magát és elveszi. Ez fájdalmas is lehet, mert legtöbbször valamilyen betegségben mutatkozik meg. Azok, akik 120-as pörgéssel élnek, nem várják ezt meg. Tudják, mikor kell megállni, tudják, mikor kell abbahagyni és megadni a testnek, ami jár. Fontos nekik, hogy tudják is mit, miért és hogyan csinálnak, mi adja az újabb „lökést”, hogy tovább menjenek és élvezzék, amit csinálnak… Ehhez kellenek az ismeretek, némi tudás. Ne légy lusta! Az ismeretek tárháza pedig akkora, hogy elképzelni sem tudod. Említettem az előbb az internetet, aztán vannak a könyvek, amelyeket ha úgy tetszik, a kezedbe veheted vagy azok egy részét a neten is elolvashatod. Másrészt nagyon sok olyan filmet, videót találsz fent a világhálón, amelyek segítenek megérteni neked először is saját magadat, aztán azt is, miért vagy benne ebben a motivációs hinta-palintában. Persze, elolvasni nem elég, megnézni sem elég, ettől még nem változik meg az életed, csinálni kell. Azt szoktuk mondani – királyi többes −, ha megnézel/meghallgatsz egy előadást, elolvasol egy könyvet, megnézel egy filmet, és abból csupán egy-két gondolatot viszel magaddal, és alkalmazod is, akkor már elindultál egy úton…

De legalább már tettél valamit a „zombiság” ellen.

Akár...

www.youtube.com/watch?v=4RiQx4Qzrvs