Elveszett idő

2013.06.08 19:01

Olyan gyorsan telnek a napok, hogy szinte követni sem bírom. Persze, ha jól végiggondolom, akkor ezernyi dolog történt velem, s ezernyi nem történt meg, mert nem volt időm megélni. Einstein azt mondta, az idő relatív, minden egy időben és egyszerre létezik. Mi mégis valamiféle múlt, jelen jövő halmazt állítunk fel és ennek alapján éljük az életünket. Így aztán nagyon nehéz elfogadni a "minden egyszerre, egy időben, de más térben létezik" elméletet. Miután a múlt, jelen, jövő intervallumában élünk, e szerint állítjuk fel az életünket, van múltunk, van jelenünk és lesz jövőnk. Ez persze attól is függ, hogyan éltük a múltunkat, milyen gondolatokkal, hangulatokkal, milyen belső állapottal vittük végig az éveket.

És ha ebből indulunk ki, akkor van egy nagyon lényeges kérdés az életünkben: az elvesztegetett idő. Hányszor és hányszor jut eszünkbe életünk során, hogy mennyi időt szántunk erre, mennyit pocsékoltunk el arra, újra és újra megtesszük...De vajon szánunk-e elég időt arra, ami fontos nekünk. Tudjuk-e egyáltalán mi a fontos és mi nem? Azt gondolom, hogy bármilyen világot élünk, a rohanvást fejlődőt, a kommunikáció forradalmát, a világhálóval óriásivá táruló ablakot...akkor is az emberi kapcsolatok a legfontosabbak. Beszélünk telefonon, skype-on, csetelünk, drótpostás levelet olvasunk...jókat derülünk a mások által postolt butaságokon, mulatságos, burleszk-szerű információkon... de akkor is csak a gépek mellett ülünk. Csak egy személytelen, halott világ vesz bennünket körül. Emberi kapcsolatok nélkül nem létezünk.

Nem érzed az ember közelségét, nem látod az arcán felderülő mosolyt, nem látod a szemében ülő mély szomorúságot, nem érzed a közelségét, a testének melegét...A legfájóbb akkor, amikor tudod, hogy menned kellene, találkoznod kellene vele, beszélgetned, ott lenned ... és nem teszed, mert rohansz, mert beszéltünk a neten, telefonon, váltottunk mailt....Ezekkel nyugtatod magad. S csak akkor döbbensz rá, hogy ez nem elég, nem volt elég, amikor hiába hívod, hiába keresed, írhatsz mailt, csengetheted... Nincs válasz. Onnan, ahová ő ment, nem jönnek válaszok...