Emlékek

2013.06.16 18:50

Hogy nincs munkahely? Nem kapunk állást? Olyan nem volt. Jó húsz évvel ezelőtt még csak eszébe sem jutott senkinek, hogy nem tud elhelyezkedni. Kötelező volt. Aki nem tette, azt “közveszélyes munkakerülőnek titulálták” és még meg is büntették. Volt ugyan, hogy a munkahelyen is előkerült a pakli kártya vagy, hogy csak egész nap üldögéltek az árnyékban, mert bent voltak a gyárban, üzemben, de munkájuk nem feltétlenül volt. Kapun belüli munkanélküliség − mert ilyen is volt. Aztán kapun kívülre kerültek nagyon sokan.

Egy fél emberöltővel ezelőtt elkezdődött valami, elindultunk egy másik úton, de az út göröngyös és rögös volt, s nem mindig találtuk meg a megfelelő ösvényt. Rossz irányban haladtunk, rossz döntések születtek. Aztán csak arra lettünk figyelmesek, hogy új fogalmak jelennek meg a köztudatban. Munkanélküliség? Alig fél százalék− mondták. Elenyésző, nem foglalkoztunk vele. Ám piacokat vesztettünk. Órásgyárak zártak be, kerültek idegen kézre, merültek a feledés homályába. Megtanultuk a vállalkozó, az egyéni gazdálkodó fogalmát. És azt is, hogy egyszeriben “túltermelés” lett a munkavállalókból. 

Mára pedig már kétes hírű dobogós helyeket szereztünk. A munkanélküliség soha nem látott mértéket öltött, s ha még csak ez lenne a baj! Önmagában ez is elég lenne, de tetőzzük még mindezt egy nem egészen piac-kompatibilis oktatási-képzési rendszerrel, amely ontja magából a majdani állástalanokat. Régi szakmákat elfeledtük, nem kellenek, újak jönnek-mennek és kivesznek, még mielőtt felfoghatnánk miről is van szó. Átképzések, munkaprogramok, támogatások. Olyan ez, mint a látra szóló betét… tudjuk, hogy van, csak nem ér semmit. Átmeneti segítség. Csak látni kell ezt az embert, akivel ez már kétszer-háromszor megtörtént. Nincs hite, nincs bizalma… s lassan életkedve sem, pedig volt és imádta a munkáját is.

Nem átmenti megoldásokra, ígéretekre van szükség, hiszen az már nem elég egy egészséges társadalomhoz.  Munkára van szükség, hogy a polgár megélhessen, hogy tiszta szívvel adózhasson, hogy nyugodtan, békében élhessen.