Énidő

2017.04.09 08:01

Sokan nem tudják mi ez. Énidő – micsoda szó! Pedig van ilyen. Azt az időt jelenti, amit magaddal töltöttél, amit magadra fordítottál, amikor magadra figyeltél. Nem kifejezetten a tükör előtt ülésre gondolok, amikor szépítkeztél, amikor egy órát töltöttél a fürdőszobában, hogy póthajat tegyél fel és műszempillákat, aztán másfél órát álltál a szekrényed előtt, mert „nincs egy rongyod sem, amit felvegyél”. Nem, nem erre gondolok.

Nem ez az énidő. Az énidő az, amikor magaddal foglalkozol, amikor leülsz egy rövid időre és figyeled a gondolataidat, amikor meghallod a saját hangodat, a belsőd hangját.  Persze, ha te mindent tudsz magadról, pontosan tudod a célodat, az utadat, tisztában vagy az érzéseiddel, a vágyaiddal, akkor minek is neked az énidő?!  Van, aki felteszi a kérdést: minek ez nekem, hiszen mindent tudok.

Ilyen ember nincs. Én azt gondolom, hogy mindenkiben vannak kételyek, mindenkinek vannak olyan gondolatai, érzései, amelyekre időt kellene szánni, tudni kellene, mi van a háttérben, miért tolakodik az a bizonyos gondolat újra és újra a fejedbe, miért érzed magad rosszul egy adott helyzetben, s miért nem tudsz aludni már hetek, hónapok óta…  Vannak emberek, akik a munkába vetik magukat, hogy eltereljék a figyelmüket. Igen, ők azok, akik egyszer csak felbuknak, és nincs tovább. Sokan csinálják így. Elveszítik azt, ami egy ember számára a legfontosabb lehet: saját személyiségüket.  Ilyenkor jut eszembe a „meghasonlott ember” gondolata. Talán egyszer majd ez is megér egy misét, de legalább is egy bejegyzést biztosan.

Énidő. Ha van naponta tíz perced, amikor kikapcsolhatsz, amikor csak magadra gondolva leülsz a kanapé sarkába, vagy akár a lépcső aljára, kint a kertben egy fa alá, akkor tedd meg. Zárd ki a világ baját, gondolj magadra, arra, ami neked fontos, arra, ami éppen foglalkoztat, vagy csak egyszerűen maradj csendben, és élvezd azokat a pillanatokat, amelyeket magaddal tölthetsz.

Hogy mire jó? Talán jobban megismered magad, talán tudni fogod, mit gondolsz magadról, mi fontos számodra, hogyan érzed jól magad, és mitől vagy rosszul, milyen helyzetekben szeretsz lenni, s mit kerülnél szívesen. Talán fény derül valódi céljaidra, talán még az utat is megtalálod hozzá…

Talán egyszer lesz elég időd magadra, hogy válaszokat találj.