Fizettség

2017.12.13 07:59

Semmi sincs ingyen!

Ugye ismerős a mondat? Ha magadon körbenézel, akkor ezt látod. Nem adnak ingyen semmit.  A boltokban, a piacon biztosan nem. A szolgáltatásokért is fizetsz.  Ezek a pénzben mérhető dolgok, a pénzzel megfizethető áruk, szolgáltatások, de vannak olyan dolgok, amelyekért nem pénzzel kell fizetni. 

Másképpen, de mindenképpen fizetni kell. Jó vagy rossz cselekedetnek, segítségnek, támogatásnak, bántásnak, ártásnak is megvan az ára. Mindennek ára van. A boldogságnak is. A kérdés csak az, hogy hajlandó vagy-e azt az árat megfizetni érte, amit az Életnek nevezett nagy-nagy „áruház” kér ezért. Sokan igen!

Az ember gyarló, s azt hiszi, a boldogságot pénzen lehet megvenni. Vannak helyzetek, amikor igen, mert egy új autó, egy új ház, akár egy új ruha, egy aprócska ékszer is tud boldogságot hozni. Pillanatnyi ugyan, de boldogság. Ezekért az illékony pillanatokért hajlandóak vagyunk feláldozni magunkat, az egészségünket, a lelkünk üdvösségét, olykor a kapcsolatainkat, az emberi mivoltunkat…

Az Élet olyan helyzeteket is produkál, amikor mindent megkapsz, minden a tied lehet, a csillagos ég is, a toronyóra is láncostul… Ennek is ára van, s ha még eddig nem fizetted meg, később biztosan meg fogod. Mindig nézz a dolgok mögé, mert mindenért „érdemeid” szerint fogsz fizetni. Az élet soha sem hagyja, hogy adós maradj neki. Ha, mindent megtettél érte, viheted, fizettél a tanulással, a kemény munkával, a lelkeddel, az erőddel. Ha csak az öledbe hullott, akkor számíthatsz arra, hogy a „java” még hátra van, hamarosan érkezik a számla.

Az Élet, a Sors − nevezd, aminek akarod, fizet, ha kell, s elvesz, ha kell. Fizet a jóságért, a szeretetért, a tiszteletért, a lojalitásért, a munkádért, az erődért, fizet, ha arra érdemes vagy. Megkapod, amit szeretnél, eléred, amit szeretnél. S elveszi, ami neki jár, ha érdemtelen, hazug, és tiszteletlen, ártalmas ember vagy.

Mindenért fizetni kell, ingyen semmi sincs, még az „ingyen” ebéd sem, mert annak az árát is megfizeti valaki. 

S az is fizetett már, aki az ingyen ebédet kapja…