Kapcsolati lecke

2022.08.02 15:42

Azt gondolom, a legtöbb feladatot, leckét az élettől a kapcsolatainkon keresztül kapunk. Milyenek a kapcsolataink? Ez egy örök téma és kiapadhatatlan forrása a felmerülő kérdéseknek. Kiindulási alapnak kölcsönvettem Demi Lovato szavait:

Bár fontos tudnunk, hogyan érezzük magunkat jól egyedül is önmagunkkal, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy szükségünk van mások szeretetére és társaságára.

Nem fogom megmondani, hogy mitől jó egy kapcsolat, de van néhány gondolatom, amelyek alapján elemezni lehet azokat. Ez épp úgy igaz a családi, a munkahelyi, baráti vagy éppen a párkapcsolatokra.

A körülötted lévő emberek nem csak rád, hanem az érzéseidre is hatással vannak, inspirálnak vagy éppen lehúznak a mélybe. Azt te is el tudod dönteni, hogy melyik, melyik. Elég, ha csak megvizsgálod az érzéseidet. Ha vidáman, feltöltődve mész haza egy találkozóról, mert kibeszélgetted magad, mert ötleteket kaptál, mert biztatást kaptál, akkor az egy inspiráló kapcsolat lehet. Ha viszont fáradtan, gyötrő gondolatokkal, nehéz lélekkel ballagsz haza egy találkozóról, és órákig ülsz a kanapé sarkában bámulva ki a fejedből, akkor jobb, ha elgondolkodsz azon, hogy érdemes-e ezt fenntartani.

Az időd és az energiád egyaránt nagyom értékes, és azt neked kell eldöntened, hogy kire, mennyit fordítasz, egyáltalán kinek adsz belőle. Tudod, az eltékozolt idő az, amit soha nem lehet visszahozni, bepótolni. Ami elmúlt, az elmúlt.

Szóval a legelső lépés, hogy alaposan felülvizsgálod a kapcsolataidat. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal mindenkit le kell építeni, hanem elsősorban azt, hogy meghatározod saját határaidat: meddig érzed jól magad valakivel, és hol van az a határ, amikor már nem akarsz még csak 5 méteres körzetében sem tartózkodni az illetőnek.

Azt azért tudnod kell, hogy minden kapcsolatnak van valami szerepe az életedben, jónak is, rossznak is, hiszen nem véletlenül került a közeledbe az a valaki, barát munkatárs, partner. Vagy neked kell megtanulnod valamit, tőle, általa, miatta, vagy éppen te általad kell neki megtanulnia valamit. A rossz kapcsolatok is rávilágítanak valamire, lehet, hogy egy olyan tulajdonságodra mutatnak rá, amellyel ártasz saját magadnak. Vannak helyzetek, amikor a kapcsolatok milyensége arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szereted, becsülöd, tiszteled magad eléggé. Egy kapcsolat olyan, mint egy tükör, s ha alaposabban belenézel, meglátod azt, amit egyébként nem vettél észre.

Nem kell ragaszkodni valakihez minden áron. Ha mégis úgy érzed, hogy te mindent megtettél, de a másik nem tett semmit, vagy csak nagyon keveset, ha nem érzed a tiszteletet, a megbecsülést, akkor engedd el azt a kapcsolatot, bízd rá az életre, nem kell neked erőn felül mozgósítani az energiáidat.

/Fotó: Internet/