Kerti pad

2014.05.18 07:39

Mire is jó egy kerti pad? Leginkább ülni rajta, pihenni, elmélkedni az Élet dolgain, esetleg a sajátodon, beszélgetni valakivel, világot váltani, vagy csak szimplán üldögélni, időt múlatni, nézni ki a fejedből…

Láttam egy képet a neten. Kerti pad a tengerparton, előtte víz, mögötte, oldalt, zöldellő fák. Idilli környezet. Ez éppen az a hely, ahol az ember leül, bámulja a vizet egy ideig, s aztán észre sem veszi, hogy gondolatai elkalandoznak. Nem hallja már a víz zúgását, a parti madarak énekét, nem látja a kék eget, mert valahol, belül kalandozik. Egy belső világban, ahol a kinti hangok, a kinti világ, a kinti érzékek megszűnnek, csak a csend marad… A belső csend. Ebben a csendben aztán új hangok jönnek, új képek, új képzetek, új érzések… Egy másfajta valóság képei, egy másfajta valóság hangjai, csak egy kicsit másképpen, mint ahogyan megszoktad. Fura egy világ! Vajon miért nem egyezik a kint és a bent? Vajon miért nem tudjuk azt kint is, mint bent? Miben más? És persze miért más?

A „bent” sokak számára még most is megfoghatatlan, mert nem veszik a fáradságot, hogy leüljenek akár egy kerti padra is, és ne a szomszéddal trécseljék meg az éppen aktuális politikai kérdéseket, hanem szóba álljanak saját magukkal. Jó erre a saját kerted, a teraszod, az udvarod, bármi, ahol kicsit egyedül lehetsz magaddal. Még az esős vasárnap is jó erre! A „bent” beszél hozzád, ha hagyod. Válaszokat ad, irányt mutat, döntéseket hoz, s segít, de csak, ha hagyod. Hallgasd meg néha, mit is mond, érdekes lehet. Ő ugyanis tudja, mit is akarsz te valójában, ő ugyanis tudja, ki is vagy te valójában. Ha nem hagyod beszélni, a kint soha nem fogja tudni, TE mit akarsz, csak hordoz valamit, amiről gőze sincs micsoda, de meghatározza a külső világodat, s te nem tudod, hol keresd az okokat, mit kezdj vele, hogyan szüntesd meg, tedd jobbá. Ha „bent” valami nyom, akkor azt kint is érzed, látszik rajtad, lerí rólad – ahogyan mondani szokták. A „bentet” megismerni ugyanolyan kaland, mint rájönni, hogy a „kint” a „benttől” függ.

A pad. A pad sokat segíthet… Talán azt is érdemes lenne végiggondolnod, kikkel ülnél le arra a padra beszélgetni, kik azok, akik neked fontosak… Hogy miért fontosak? Okokat ne keress! Azért ülj le velük, mert ők az életed részei, hozzád tartoznak, veled vannak, s te velük vagy… S talán éppen azt akarják, amit Te!

Mi mindenre jó egy kerti pad?!