Különleges

2015.10.22 20:39

Olyan ritkán használjuk ezt a szót, pedig része lehetne a mindennapjainknak. Vajon minek is, hiszen mi a különleges a mindennapokban? Ha ezt a kérdést megfogalmazod magadban, akkor bajban vagy! Belefásultál a szürke hétköznapokba, emiatt nem látsz meg semmit, ami jó, ami szép, ami más, mint a mindennapok része.

Tudod, az úgy van, hogy minden belőled fakad. Az is, amit látsz. Ha pocsékul érzed magad, akkor bizonyosan nem fogsz szép dolgokat látni, és észre sem veszed mennyi különleges dolog, mennyi különleges ember vesz körül.

Ugyan, mitől különleges valaki? – Legyintesz, és csak mész tovább a szürkeségben, pedig ha tágra nyitnád a szemed, akkor szembetűnne az a sok különlegesség, ami körülvesz. Mondták már neked, hogy egyszeri és megismételhetetlen vagy? Biztosan csak szerelmes bóknak vetted, s talán a mondat megfogalmazója sem tudta, mennyire igazat mond. Az vagy! Valóban! Mint ahogyan a hentes, a pék, a bőrdíszműves, a kazánkovács, a tanító, a tudós is az. Az egyediségét az adja, hogy sokkal jobban ért valamihez, mint mások. Lehet, hogy nem a legnagyobb irodalmár, csillagász vagy fizikus, de abban, amihez ért, ő a legjobb. Ez teszi különlegessé.

Te ki tartasz különlegesnek? Angelina Joliet, Brad Pittet? Ám hiába hívod, ha pék sütit akarsz enni, vagy éppen injekcióra van szükséged. Ők különlegesek? Ó igen, de abban, amit ők tudnak: a színészetben. A Te valóságodban, Te vagy a legkülönlegesebb személy. Hiszen ki tudná nálad jobban könyvelni az adótételeket, megsütni az isteni csokitortát, megszervezni az évszázad esküvőjét vagy családi eseményét! Te abban vagy különleges, amit csinálsz. S ha ezt veszed alapul, akkor bizony rájössz, hogy nincs abban semmi különleges, ha valaki híres, ő abban volt jó, amitől híres lett, Te abban vagy nagyon jó, amit csinálsz, s ettől vagy különleges és egyedi.

Szóval ne ülj a tükör előtt az orrod lógatva, azon törve a fejed, hogy miért is vagy Te egy csődtömeg… Nem vagy! Vedd már észre! Csak mindig másokhoz méred magad, mindig másoknak akarsz megfelelni, mindig másokat akarsz követni. Értelme nincs, mert csak pocsékul érzed magad tőle.

Fogadd el, hogy különleges vagy, egyszeri és megismételhetetlen, mert a világon senki sem tudja azt, amit Te tudsz, és senki sem olyan, mint Te. Minden ember egyedi, ettől szép az egész!

Ha tudomásul veszed, ha így szemléled a világot, akkor sokkal több lesz benne a színes, vidám rész, mint a lehangoló szürke.