Lámpás

2014.07.26 11:10

A lámpásokról nekem először mindig a kedves kis szentjánosbogarak jutnak eszembe. Soha nem láttam még őket nappal, de jártam olyan helyen, ahol éjszakánként ezek az aprócska lények zölden világító pontjaikkal csillagokként tündököltek az erdő szélén. Tudom, hogy nem visznek lámpácskát a szárnyukkal, mellső lábacskáikkal, de valahogy jólesik a lelkemnek azt képzelni, hogy ezek a kis „csodabogarak” picinyke zöld fényű lámpácskákkal a „kezükben” szálldosnak a sötétbe borult erdőben, utat mutatva az eltévelyedett embernek.

A másik lámpás a lámpagyújtogató kezében van. Viszi a kezében a középkori város sötét utcáin, és annak segítségével sorra gyújtogatja az álló lámpákat, hogy világosság legyen a szűk sikátorokkal, tévutakkal, beláthatatlan kanyarokkal teli városkában. Aztán itt vannak a modern lámpások, ledek, szabályozható fényerővel, hol fényárban, hol félhomályban tartva az adott teret. Szépségesek, amikor minden fényárban úszik, nappali világosság van, mindent beborít a fényt. Máskor épp csak világítanak, misztikus félhomály lepi a teret. Melyik a te világod? Hol szeretsz jobban lenni? És melyik a te lámpásod? Gondolkoztál már rajta?

A lámpás, amely világosságot gyújt a fejedben is, amely megmutatja, merre menj, amely engedi, hogy láss a saját szemedtől is, amely átvilágít minden téren és időn. Hol érzed magad jobban? A fényben vagy a félhomályban. A tiszta fényben tisztán látsz, tisztán érzékelsz. Látod, hol megy az út, hol vannak kanyarok, hol vannak hegyek-völgyek és bukkanók. Látod a világot magad körül, érzékelsz, érzel, élsz!

A félhomályban te magad is bujkálsz, és nem akarod látni sem a körötted lévő világot, sem az utakat, sem a hegyeket-völgyeket, kanyarokat, bukkanókat. Az igazság az, hogy magad elől bujkálsz. Néha ugyan felkapcsolod a lámpásodat, de aztán gyorsan visszabújsz a jótékony félhomályba – legalább is abban a hitben élsz, hogy jótékony. Pedig nem látsz világosan, nem hallasz, nem érzékelsz, nem érzel…

Keresd meg a saját lámpásodat! Gyújtsd meg – ha máshol nem, hát a fejedben! Gyere ki a fényre és élj!