Mágia

2015.05.09 10:21

Imádom a mesék varázslatos világát, ahol a jó küzd a rosszal, és mindig megnyeri a csatát, a háborút, győz az ármány ellen. A mesék világában semmi sem lehetetlen, ha mégis az lenne, akkor ott a bűbáj, a varázslat, a mágia, s minden megoldódik, minden szép és jó lesz. Vajon kik találták ki ezeket? Vajon honnan ered a bűbáj, a varázslat, a mágia? Tudományos írásokban olvastam, hogy ami egyszer az ember agyában megszületik, az valahol, valamikor már valóság volt, hiszen egyébként honnan jutna eszébe. Persze, ez a mondat profán leegyszerűsítése annak a hosszú cikknek, amit erről olvastam. De akkor is felvetődik bennem a kérdés: Tényleg létezett bűbáj, varázslat és mágia? Netán létezik ma is?

Hosszú évtizedeken keresztül a materiális világot tanították nekünk, s minden mást tagadtak. Aztán jöttek a különböző tanok, a különböző világfelfogások, az élet kisebb-nagyobb dolgainak más és más magyarázatai, és az ember fia/lánya csak állt, s talán ma is csak áll a sokféle nézet előtt, s azt sem tudja, melyiket válassza, melyiket gondolja igaznak. Így aztán nem csoda, hogy nézetek jönnek-mennek, vallások jönnek-mennek, a tudósok pedig folyvást törik a fejüket, mi is lehet az igazság. Rásütjük egy dologra ,lehet, hogy így történt, a másikra, hogy nem életszerű. Mégis, mi az életszerű? A jóskártya nem az, pedig évszázadok óta használják. A jövendőmondás badarság, pedig Nostradamus igazat beszélt. Az önképzés, önismeret csak kábítás, hiszen a sorsod előre elrendeltetett. Meg van írva a csillagokban… Vagy talán a csillagok sem mondanak igazat?

Amikor ennyi megválaszolatlan kérdés veszi körül az embert, akkor újra csak előjön a bűbáj, varázslat és mágia kérdése. Sokan állítják, hogy van. Sőt sokan vannak azok, akik nem beszélnek fekete vagy fehér mágiáról, mert azt tartják, ilyen nincs is, csak mágia van. S mire képes a mágia, egyáltalán, mikor képes valaki mágiázni, és mikor és hogyan hat?

A mágia a Wikipédia szerint… "varázslás, szemfényvesztés. Természetfeletti erők segítségével az élőlényekre, tárgyakra, eseményekre gyakorolt befolyás művészete. Elvontabb jelentése szerint az elme titkos, természetfeletti módon hatást gyakorol a világra, valamely kívánt hatás elérése érdekében. A mágia a legmagasztosabb, abszolút és isteni bölcsessége a természeti filozófiának. A mágia űzői szerint az okkult rejtélyes, titkos, "természetfeletti", "tudományosan megmagyarázhatatlan" tanok az emberi lélek rejtett képességeit kutatja”... És persze csupán a titkos társaságok vannak e tudomány birtokában.”

Olvastam egy könyvet. Ebben arról írnak, hogy a mágia egy különleges dolog, s vannak emberek, akiknek „csatornái” vannak, tehát képesek venni a mágikus jeleket, fogékonyak, s persze ennek okán taníthatók a „mágiázásra”. Az pedig csak rajtuk múlik, hogy jóra vagy rosszra használják. A mesterek azt mondják, akiknek birtokában van ez a képesség és tudomány, az nem használja rosszra, mert egyszerűen nem teheti.

Néha kételkedem, néha hiszek, máskor csupán kívülről szemlélem a dolgokat. Olvasom az elméleteket, összevetem. S sokszor jutok arra a következtetésre, hogy nincs új a nap alatt, csak másképpen megfogalmazott és kimondott gondolatok… A tartalom ugyanaz.

Hitem szerint létezik a bűbáj, a mágia… Bennünk van, csupán hit kérdése…