Miért is?

2014.08.16 08:42

Rémült bénaságban állsz a dolgok előtt, s nem érted, miért történnek veled ezek az események. Nem te csináltad, nem te akartad, és nagyon utálod. Vannak olyan helyzetek az ember életében, amikor teljesen felesleges feltenni a „miért” kérdést, mert úgysem kapsz rá választ. Ezekben a helyzetekben a válasz nem rajtad múlik, nem tőled függ, mert nem a te döntésedből fakad. Csupán elszenvedője vagy az eseményeknek.

De mi van akkor, ha történnek veled dolgok, vagy éppen nem történnek, s nem tudod az okát egyiknek sem. A legtöbb esetben a válaszokat magunkban kellene keresni, ám saját magunknak feltenni a „miért” kérdéseket már nem szeretjük annyira. Választ kell adnunk saját magunknak. Ja, persze, saját magunkat tudjuk a legjobban kábítani… Tudom én, hogy néha olyan jó hiszékenynek lenni, homokba dugni a fejünket és másokat okolni mindenért, ami velünk történik. De te is pontosan tudod, hogy nem így van. Ha alaposabban végiggondolunk egy-egy témakört, akkor tulajdonképpen mindegyikre megkaphatjuk a választ. Félünk kimondani. Kezdhetném, hogy miért is…

Régi módszer az „5 miért módszere”, amit a japán Toyota cég létrehozója talált ki, s jelentős eredményekkel alkalmazták is. Ám amilyen jól alkalmazható ez a módszer az autógyártásban, ugyanúgy jól használható a magánéletben vagy akár önismereti kérdésekben.

Mondok egy példát: Miért nem érzem jól magam a bőrömben? – Mert kövérnek érzem magam. Miért érzem magam kövérnek? – Mert nem tudok úgy mozogni, ahogyan szeretnék? Miért nem tudok úgy mozogni, ahogyan szeretnék. – Mert lusta vagyok. Miért vagyok lusta? – Mert jobban szeretek a tévé előtt üldögélni. Miért szeretek a tévé előtt üldögélni? – Mert inkább tévét nézek, mint rajtam nevessenek a fitness teremben…. Itt még nem biztos, hogy meg kell állni, mert nem jutottunk el a probléma gyökeréig. Néha elég az 5 miért, máskor nem elég. Ilyenkor addig kell feltenni a kérdéseket, amíg ki nem bukik az igazság, az, amit legbelül gondolsz, amit még az „utálatos” miért kérdésekre is csak félve fogalmazol meg.

Miért nem kapod meg álmaid állását? Az 5. miért vége az lesz, hogy mert nincs elég önbizalmad hozzá. Miért nem keresel többet? Sokadik miért vége, hogy mert nem érdemled meg! Dehogynem! Ez is önbizalom kérdése.  No, ennél a témánál már jártunk, így ebben nem megyek tovább.

Az 5 miért kérdéssel viszont érdekes dolgokra bukkanhatsz saját magaddal szemben. Próbáld csak ki!