Mire vágysz a legjobban?

2013.06.15 07:32

Már az este foglalkoztatott ez a gondolat egy baráti beszélgetés kapcsán. Barátnőmmel üldögéltünk a csendben, a tó partján, kávét iszogatva. Előbb figyeltük a lemenő nap játékos és furcsa fényeit, a halak viháncolását a tóban, hallgattuk az este hangjait, a békákat, tücsköket, egy-egy párját hívó madár aggódó csivitelését. A félhomály lassan telepedett a tóra. Csend ugyan nem lett, mert néha természet hangjai zajosabbak, mint a külvilág dübörgése, mégis más. Megnyugtató, kellemes, vidám - már csak a békákat hallgatva is. Éppen olyan volt, mintha hatalmas "békacsetepaté" közepébe cseppentünk volna. Kuncogva hallgattuk, miközben megpróbáltam elmesélni a napomat... Színes nap volt. Rájöttem, hogy ugyan sok munkával telt, de gyorsan végeztem a velük, élveztem, amit csinálok, s maradt időm más, kellemesebb tevékenységekre, időtöltésre is. 

- Mi volt a legjobb a napodban? - kérdezte a barátnőm.

Furcsállottam a kérdést. Minek tesz fel ilyeneket. Most meséltem el az egészet, az elejétől a végéig. Találkoztam valakivel, kellemes volt, délelőtt dolgoztam, szépen haladt a munka. Aztán megint találkoztam valakivel, s vele töltöttem három órát, beszélgetve, nevetgélve...több volt, mint kellemes. Kell ennél több?

- De mi okozta benned ezeket az érzéseket? Mitől vagy vidám, mosolygós? Mitől látod szebbnek a világot? - faggatott.

Na ezeket a coachos kérdéseket már nehezebben tudtam megválaszolni. Végül is egész "bevásárlóslistám" volt arról, hogy miért is érzem magam jól. Elkezdtem sorolni: mert jól ébredtem, egy határozott gondolattal és céllal, tornáztam és ez megnyugtatott, hogy tettem valamit magamért, hajat mostam, szárítottam, jól sikerült. Szépen felöltöztem és ettől egészen csinosnak éreztem magam. Aztán a reggeli hosszú beszélgetésben elmondtam, amit akartam és nem kerülgettem a forró kását, ahogyan azt máskor tettem. Sőt élveztem, hogy volt elég bátorságom kiállni magamért. Aztán kedves szavakkal fogadtak, megdicsértek és ez nagyon jólesett az önbizalmamnak. Klasz képeket készítettem, és végül is 11 óra tájra befejeztem a munkát. Aztán telefonáltam és elindultam oda, ahová a meghívásom szólt. Hezitáltam előbb, sok érv szólna ellene, ha hagynám... Ez esetben nem hagytam. Jól döntöttem. A dél és kora délután elrepült. Beszélgetéssel, bókokkal, kedvességgel, apró érintésekkel...Még sorolhatnám a bevásárlólista elemeit, de barátnőm csak a fejét rázta...

- Egy szóval próbáld meg megfogalmazni, mi az, amit többet kaptál ezen a napon...- nézett rám kérdően. Várta a választ, tudta, hogy tudom...

- Te jó ég! A figyelem! 

A felismerés, a szó kiejtése még több jó érzést keltett bennem. Ugye milyen egyszerű dolog is elég a boldogsághoz?

Akkor most Te következel? Hogy állsz ezzel a kérdéssel? Te megkapod? Érdekes felmérést olvastunk arról mire is vágynak ez emberek. Amikor felteszik nekik azt a kérdést, amit én a címben feltettem Neked, akkor legtöbbször jön a hosszú óhaj-sóhaj-kívánság lista, ahogyan én egyszerűbben szoktam ezt megnevezni az a bizonyos "bevásárlólista". Ám ebben a felmérésben más lett az eredmény. Az emberek többsége a FIGYELEMRE vágyik a legjobban. Mit jelent a figyelem? Pontosan azt a minőségi időt, amit a rád fordítanak, vagy te fordítasz másokra, amikor nem figyelsz másra, csak arra, aki veled, van, akivel te vagy. A figyelem az, amikor örömet okozol másiknak, amikor tudod, hogy a másik mit szeret, mit nem, amikor észre veszed, hogy baja van, amikor érzed, hogy szüksége van rád, amikor pontosan tudod, hogy mikor kell magára hagyni, amikor tudod, mikor kell megdicsérni, mikor kell kedves szavakat mondani, s mikor kell csupán csak csendben mellette lenni. 

A mai nap a figyelemé. Csak ne felejtsd el, mindig annyit kapsz belőle vissza, amennyit te magad is adsz!