Nagy nap

2015.04.27 20:23

Vajon hány ilyet tartunk nyilván az életünkben? Látom, amint előveszed az ujjaidat és elkezded számolni a Nagy Napokat a saját életedben. Ne tedd! Hány éves is vagy? Nos, azt szorozd be 12 hónappal, havonta 30 nappal, s akkor talán megkapod a Nagy Napjaid számát…

Tudom, tudom… Azt mondod, az emberek életében csak néhány ilyen Nagy Nap van. Nos, közlöm veled, hogy nem. Legalább is az én nézetem szerint. Szerinted nagy nap a születésed, a felnőtté válásod, a diplomád, az első munkanapod, az első szexuális élményed, aztán a házasságkötésed – legyél nő vagy férfi – majd a gyereked születése, a kerek évfordulók a szülinapodon, az előléptetésed, az új autód, házad vásárlásának napja… És még sorolhatnám.

 Nem teszem. Szerintem ugyanis minden nap, Nagy Nap. Így nagybetűvel. Miért is mondom ezt, talán mert így érzem, talán mert meg is tudom indokolni, talán mert minden nap történik veled, velem valami rendkívüli, csak észre sem veszed, mert már belefásultál a mindennapokba.

Tudod, amikor reggel felébredsz és tudtatára ébredsz az ébrenlétnek, akkor elkezdődik valami ismét. Valami különleges, amiről te még csak nem is sejted, hogy az. Felkelsz, néha dohogva, duzzogva, hogy már megint reggel van, s már megint dolgozni kell menni, és már megint mennyi az intéznivaló, a járkálni való, mert ott a gyerek, ott a ház, ott az autó, a hitel és még a főnök is kibírhatatlan… Nos, ha így indítod a napodat bizonyára nem is fogod életed nagy napjának tartani. Ám, ha úgy kelsz fel az ágyból, hogy kinézel az ablakon, észreveszed a felkelő Nap ablakon bekukucskáló sugarait, beengeded a tavaszi fuvallatot, a reggeli szellőt, s a vidámságot, amit ez az évszak hoz, akkor nem is lehet rossz napod. Ilyenkor döbbensz rá, hogy nem is nehéz problémák gyötörnek, hanem csupán megoldandó feladatok állnak előtted. S ebben az a szép, hogy csupán meg kell oldani őket, nem pedig idegeskedni azokon a dolgokon, amelyeken egyébként sem tudsz változtatni.

Nagy Nap mindennap, mert minden nap ad valami újabb feladatot, amiben kiteljesedhetsz, amiben magadat adhatod, amiben te lehetsz a megoldás kulcsa. Hát nem gyönyörű?! Nem − mondod egy fáradt nap után. Pedig igen, mert a jóleső fáradtság lehetőséget ad a pihenésre, a „fűrész újra élezésére”, hogy Franklin Covey szavaival éljek. Erre pedig nagy szükség van, azért, hogy másnap is bírd a strapát, s azért, hogy a következő napot is életed nagy napjának tekinthesd.

Nézheted másik oldalról is. A megélés oldaláról. Megéltél egy újabb napot, szépet, vidámat, fergetegeset, szomorút, tragédiásat, fárasztót, búsulósat. Ez is a tied, ez is életed egyik Nagy Napja. A következő már nem ilyen lesz, mert minden nap történik valami, ami által minden nap más és más lesz. Így lesz életed minden napja Nagy Nap.

Igyekszem minden napot Nagy Napként megélni. Mint a tegnapot, amelyen új élményekkel gazdagodtam, mint a mai napot, amelyen új ismereteket szereztem, s mint a holnapi napot, amelyen talán új kapcsolatokkal, élményekkel, tudással gazdagodom ismét.

Ezekért hagyom, hogy minden napom Nagy Nap legyen.