Példakép

2013.06.01 21:00

 

E szó hallatán legtöbbször egy híres ember jut eszünkbe. Választunk valakit, akit követendő példaként állítunk magunk elé, mert valami csuda dolgot talált fel, szépet alkotott, sokat tett az emberiségért, a békéért, a világért, példamutatóan élt. Sorolhatnánk a világhírű emberek neveit, akiknek ismerjük az életét, történetét, s közben megfeledkezünk azokról a hétköznapi hősökről, akik körülöttünk, velünk élnek, s nagyot alkottak, vagy követendő példát állítanak elénk. Ők másképpen élik az életüket, nem a nagy nyilvánosság előtt, csak egy közösségben, amely számukra a legfontosabb.

Amikor az utánpótlás nevelésről beszélünk, legtöbb embernek a sport jut eszébe, ott is inkább a foci. Ők is egyfajta példát követnek, a nagyokat, akik hatalmas gólokat rúgnak, bajnokságokat nyernek, a dobogó legmagasabb fokára állnak.

Ám akkor is utánpótlás nevelésről beszélünk, amikor egy vállalatnál, vállalkozásnál, kisebb-nagyobb cégnél a vezetők odafigyelnek arra, hogy kineveljék a jövő generációját. Elindultak egy úton, az irány jó, a célok megfelelőek, megvalósíthatóak, ám az emberi erő és élet véges. Eljön az idő, amikor át kell adni a stafétát. De kinek? Emiatt manapság egyre több cég fordít erre a területre egyre nagyobb gondot. Ma már nem az egyszemélyi irányítás, döntés a jellemző, és nem az a lényeg, hogy a cégvezető tudjon mindent a legjobban, hanem az, hogy minden területnek meglegyen a profi ismerője, s hogy a vezető „vakon” megbízhasson abban a szakemberben.

Vannak olyan szerencsés vezetők, akik kiváló érzékkel találják meg adott területre a legalkalmasabb személyt, s a kiváló, az új munkatárs mély ismeretekkel bíró tudását fokozzák azzal, hogy tudatosan mutatják meg az utat, amelyen majd elindulhat.

Útmutatás? Mi ez, ha nem példamutatás? Ők, akik ezt az utat választották, s tudatosan építik fel, formálják a fiatal munkatársak szakmai tudását, gondolkodását... Ők a hétköznapi példaképek, akiket néha szigorúnak, néha nehéz főnöknek, néha maximalistáknak tartunk, aztán rájövünk, mégis ez az egyetlen út, amellyel a célok nap mint nap megvalósulhatnak.