Pont úgy van, ahogyan érzed

2014.06.20 13:01

Neki kellene fogni ezt a mondatot megmagyarázni. Kezdjük a kályhától, mint mindig. Hogyan is érzed magad most? Jól, kellemesen, vidám vagy? Nevetsz? Netán lustálkodsz éppen a tengerparton vagy egy rengeteg erdő közepén, mert éppen ahhoz volt kedved? Kóborolsz egy városban az épületeket bámulva, netán az irodában ülsz és éppen azt teszed, amit nagyon szeretsz?

Vagy pocsékul vagy, bal lábbal keltél, felrobbant a kávéfőző, elfelejtettél tejet venni, és egy nyamvadt papírtörlőt sem találsz. Nincs pénzed, a párod dühösen hagyott ott ma reggel, a főnököd felhívott, hogy nem találja a levelet, amit el kellett volna küldened… És különben is a világ összeesküdött ellened! Vagy szomorúan bámulsz ki az ablakon, siratod a nyarat, mert most éppen zuhog és hideg van? És legszívesebben hosszú álomba merülnél, hogy átaludj mindent, ami mostanában veled történik…

Ha jól vagy, kellemesen érzed magad, nevetve nézel a Napba, akkor te egy boldog ember vagy, mert ott vagy, ahol lenni szeretnél, azt csinálod, amit csinálni szeretnél, és úgy élsz, ahogyan élni szeretnél. Szóval választottál egy utat, amelyen el is indultál, mert volt/van egy célod, s az állapotod arra enged következtetni, hogy bizony-bizony jó úton is jársz. Az, amit választottál, odavisz, ahová menni, jutni szeretnél. Nos, akkor élvezd, mert jó, amit csinálsz!

Te viszont, aki még mindig a kávézaccot takarítod a falról és közben morogsz, csapkodsz és átkozod a világot, amely körülvesz… Nos, te nem vagy sem jó helyen, nem tartasz jó irányba sem, és főként nem arra, amerre menni szeretnél. Három nagyon fontos dolgot nem csinálsz jól: nem tűztél ki célokat, nem mondtad meg saját magadnak, merre akarsz menni, és azt sem, hogy mit akarsz elérni. Csak bolyongsz, kóvályogsz a nagybetűs Életben, s azt sem tudod, merre van előre. Akkor vajon, mitől is éreznéd jól magad?! Vannak az életben nehézségek, néha a választott út is rögös, göröngyös, lyukakkal teli – mint a tél utáni aszfalt −, de ha ezt tudod, ha tisztában vagy azzal, hogy nem lesz sétagalopp, amit el akarsz érni, akkor összehúzod a nadrágszíjat és fogcsikorgatva mégy tovább…  A reggeli kávéfőzős történet is erről szól. Azt érzed, hogy a világ összeesküdött ellened, s hogy neked semmi sem sikerül, s míg ezen gondolkozol, eszedbe jut egy csomó minden, ami a héten történt, s nem találsz egyetlen sikeres momentumot sem benne. No, ettől nem vagy jól… És, ha azt érzed, hogy semmi sem jó, akkor az úgy is van… Pont úgy van, ahogyan érzed.

Változtatni lehet. Tudom, azt fogod mondani, hogy próbáljam én jól érezni magam, ha ez és ez történik velem, meg, ha nem mennek a dolgaim jól, meg különben is. Igazad van, néha nekem sem megy, de legalább megpróbálom. Legalább tudom, hogy amikor nem vagyok jól a bőrömben, akkor valami nagy marhaságot csináltam, csinálok éppen, s ideje lenne változtatni. Ha felismered magadon is, akkor egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz az állapothoz, amit elérni szeretnél.

Hogy pont úgy legyen, ahogyan érezni szeretnéd…