Raklap

2015.01.08 15:56

Tudod, olyan deszkából készült valami, amire pakolnak valamit, amin szállítanak valamit. Ha a rakomány célhoz ért, leszedik, aztán a raklapokat vagy kidobják, vagy újra hasznosítják. Mivel legtöbbször selejt faanyagból készülnek, újra hasznosítás gyanánt leginkább tüzelőnek valók. Persze, másra is használhatóak, az ötletek tárháza nyitott ebben a kérdésben. Csak kicsit munkás a projekt. Én csupán a két legkézenfekvőbb dolgot említettem. Az egyéb alkalmazási, felhasználási módokba, kreatív ötletekbe nem kezdek bele, mert akkor tudományos értekezés lenne belőle, azt pedig ugyebár semmiképpen sem szeretném… Talán majd máskor!

Ha jobban belegondolok, akkor a raklapról nekem megint csak más jut eszembe. Én már csak ilyen vagyok. Ezer féle dolgot hordozunk magunkban. Napi feladatokat, munkahelyi, családi gondokat, saját magunkból eredő konfliktusokat, kérdéseket, dilemmákat. Ezeket tároljuk valahol… Nos, ez a bizonyos tároló hely a mi saját „raklapunk”. Míg a rendes, fából készült raklapoknak van egy szélessége, hosszúsága, teherbírása, addig a saját „raklapunknak” nincs. Vagyis azt hisszük. Valójában van, csak nem igazán szoktuk tudomásul venni. Akkor vesszük észre, hogy nem fér már rá semmi, hogy baj van, amikor már lecsorognak róla a dolgok, vagy szimplán leesik róla egy-egy feldobott új probléma, helyzet, feladat. A legrosszabb az, amikor addig-addig pakoljuk, amíg egyszer csak ránk nem dől az egész… S ha már ránk dőlt, akkor bizony igen nehéz kimászni a ránk nehezedő katyvasz-halmazból. Plusz teherként még a „raklap” súlya is rajtunk van. (Bohókás kép lehet, ha csak úgy elképzeled, ha viszont komolyan veszed, akkor nagyon gáz!)

Vegyük csak komolyan! Hoztak egy raklap tűzifát, lassan elfogy, mert eltüzelem. Így kellene a saját „raklapunkról” is eltűnni a gondoknak, terheknek. Csak az a gond, hogy míg a fa, tégla, cserép és egyebek, amiket raklapon szállítanak hozzád, rajtad kívül vannak, tárgyiasult formában jelennek meg, addig a te „raklapodon” nem igazán kézzel fogható dolgok vannak. Ha kint lennének, nem lenne baj. De leginkább belül vannak…  A fejedben! Virtuális raklap, amolyan metafora, mint a többi, amelyekről már korábban is beszéltem. Ennek is van előnye: nem kell cipekedni, nem kell lerakodni, nem kell a megmaradt raklap elhelyezésén törni a fejed.

Hátránya viszont éppen az, ami az előnye, vagyis nem tudod lerakni, nem tudod kipakolni és nem tudsz a raklapodtól megszabadulni, mert bizony ez a csomó minden a Te fejedben van. A konfliktusok, problémák, gondok benned vannak, belőled indulnak, és megoldani is Te tudod őket.

Szépen, lassan le tudod pakolni azt a „raklapot”, ha nagyon akarod.