Repedések

2022.07.31 16:56

Vannak mindenütt, csak nem látjuk, amit észreveszünk, látunk, azok a falakon vannak, amit nem veszünk észre és nem látunk azok saját magunkban, az életünkben, a kapcsolatainkban. Miért nem vesszük észre, miért nem látjuk? Szimplán, mert nem akarjuk. Nincs rá kapacitásunk, hogy foglalkozzunk velük igazán, inkább csak tömködjük, „gipszelgetjük”, s közben nem tudjuk, miért vagyunk fáradtak, zaklatottak, miért nem sikerülnek a dolgaink, miért vagyunk folyamatosan stresszesek, betegek, túlsúlyosak, rezignáltak...

Mindenütt vannak repedések. A családban, amikor egy vasárnapi ebédre jöttök össze, de több szó esik a kövér, lusta szomszédról, a Borcsáék kikapós lányáról, vagy Pityu gazda elkódorgott tehenéről, mint arról, hogy mit gondolsz az életről, hogyan éled a mindennapjaidat, vannak-e gondjaid vagy egyszerűen csak szeretnél magadról beszélni, elmondani, mi van veled, mert vannak céljaid, reményeid, hogy értsék, hogy ki vagy, és hogy te is érezhesd, melletted állnak.

A munkahelyeden, amikor nem azt csinálod, amit szeretnél. Dolgozol valahol, mert muszáj, mert kell a pénz a megélhetésre, nyakadon a hitel, a család, a társadalmi elvárásoknak való megfelelés, mert senki sem vagy, ha nincs nagy házad és menő autód. Hogy közben rámész? Hát persze, mert utálod, amit csinálsz, mert a főnököd egy idióta, a kollégák kibeszélnek, fúrnak a hátad mögött, s folyamatosan védened kell hátadat… Ez mind nem számít…

A kapcsolatokban vannak a legnagyobb repedések… Betömködted a nagyobb lyukakat, de hajszálrepedéseket nem vetted észre, pedig azok viszik el a legtöbb energiádat. Benne vagy egy rossz kapcsolatban, mert kell valaki, egyedül nem vagy életképes. Benne vagy egy méltatlan kapcsolatban, mert egyedül lenni nem jó, a magány felemészt, és még ez mindig jobb, mint azt mondani, hogy „egyedül élek”. Benne vagy egy rossz házasságban, mert ott vannak a gyerekek, mert ott a ház, az autó és a töméntelen sok hitel, amivel egyedül nem birkózol meg.

Azt gondoljuk, hogy ez csak a nőkre igaz. Pedig nem. A repedések ugyanúgy ott vannak a férfiak életében és kapcsolataiban is, csak ők másképpen indokolják a családi érdektelenséget, a munka, a beosztás kényszerűségét vagy párkapcsolat nehézségeit.

Ez maga a küzdelem: araszolgatás az élet rögös útján, amely telis-tele kanyarokkal, zsákutcákkal. Kapaszkodás a stabilitás illúziójába, a biztonság csalóka érzésébe. Ez az, ami valójában felemészti az energiáidat, s ha nem tudsz újratöltődni, akkor beteg leszel. Előbb csak fáradt vagy, nem bírod kialudni magad, érzed, hogy nem vagy a helyeden sem térben, sem időben, keveset alszol… Aztán megfájdul a fejed, ami nehezen múlik el, magas lesz a vérnyomásod vagy a súlyod szalad el, ne adj Isten valami komolyabb nyavalyát szedsz össze… Mire észbe kapsz, az orvosokat járod, de csak tüneti kezelést kapsz, mert az orvosok nem látják az életed falán a repedéseket… Összeomlás lesz a vége, a padló alatti mélység, mind mentálisan, mind fizikailag.

Talán már többször is mondtam, de még mindig igaz: a padló egy jó hely, hiszen onnan lehet igazán lendületet venni. Ez persze önmagában még nem hoz gyökeres változást, az első lépéseket neked kell megtenned egy átlátható, őszinte, tisztelettel teli világ felé.

(Fotó: Internet, Pixaby: Marion)