Szembenézés

2018.01.01 12:26

Szembenézés

Eltelt egy év megint. Zengett az egész város, hangos durrogtatással, színpompás tűzijátékokkal, finom ételekkel, és patakban folyó pezsgővel búcsúztattuk az óévet. A FB is folyamatosan pityegett: képek, fájlok, jókívánságok száguldoztak a világháló szuper sztrádáján…

Mindenki másképpen vett búcsút az elmúlt évtől. Én egy pohár pezsgővel és néhány gondolattal… Azt mondják, ilyenkor kell összeszedni mindazt, amit az elmúlt év hozott vagy vitt. Örömöt, vidámságot, bánatot, szomorúságot, terveket, célokat, elért eredményeket, hiányosságokat. Szóval mindent, hogy lásd, életed mérlegének nyelve merre is billen.

Visszatekintés? Számvetés? Szembenézés?  

Visszatekintés. Hogyan is telt el a 2017-es év? Mozgalmasan, sok-sok feladattal, sok érzéssel, sok gondolattal, stresszel és jó sok vidám perccel. Mi érte meg? Mi nem? Mi az, amit másképpen tennék, s mi az, amit nem. Mi az, amit megéltem és mi az, amit hagytam elmenni magam mellett?

Ugye, hogy ezernyi kérdés tolul az agyadba, ha csak elkezdesz gondolkodni a múlt éven? Mindegyikre tudod a választ? Nem biztos.  Számvetést kell csinálni. Összeszedni mindazt, amit terveztél, mindazt, amit célul tűztél ki, mindazt az utat, amit bejártál, s mindazt, amit bejárhattál volna.

Néha csak ülsz, várod, hogy jöjjenek a gondolatok, eszedbe jusson minden, ami történt veled… Legjobb esetben egymást kergetik a fejedben az események, a legrosszabb esetben rájössz, hogy eltelt egy év, alig történt veled valami, mert nem volt időd élni, elment melletted a saját életed.

Szembenézés mindazzal, amit megtettél, és mindazzal, amit nem tettél meg. Elérted-e azt, amit szerettél volna? Ha nem, mi gátolt, ha igen, milyen érzéseket okozott az neked? Több lettél általa, elérted a kívánt boldogságot, vagy még mindig vannak „ha ezt elérem, akkor leszek boldog” mondataid?  Ha vannak, akkor még mindig nem ott vagy, ahol lenni szeretnél, akkor még mindig a saját magad szabta korlátok között vergődsz… A sor nagyon hosszú, s az egyik érzés, hozza a másikat, hozza a gondolatokat, amelyek vagy jólesőek, vagy kegyetlenek, s cseppet sem visznek előre.

Nem tettél meg mindent? Tudod, mely dolgokon szeretnél változtatni? Szedd azokat sorba, állítsd fel újra a terveidet, a céllistádat!

Van mire büszkének lened? Vedd elő azokat a dolgokat, örülj, légy boldog, hogy ezt is elérted! Ezekkel a gondolatokkal indulj neki az újévnek, mert egy újévet, új feladatokkal, új célokkal, csak pozitív gondolatokkal és érzésekkel érdemes elkezdeni.