Szemlélet

2016.05.11 20:16

Amikor azt gondoljuk, hogy ez csupán annyit jelent, hogy hogyan is látjuk a világot, akkor bizony jókorát tévedünk. Ez túl egyszerű lenne, s még csak nem is igaz.

A szemléletben annyi minden van! Az, hogyan tekintesz a világra, hogyan értelmezed, amit látsz, amit megélsz, ahogyan érzel, hogyan viszonyulsz az emberekhez, tárgyakhoz, környezethez, mindenhez, ami körülvesz, körül ölel. Ha jól meggondolom a szemlélet nem más, mint az önmagadhoz való viszony. Ahogyan magadat látod, az alapján értelmezed a többi dolgot is. A magadról való gondolkodás hatással van az egész gondolkodásodra, észlelésedre.

Nagyon tömény, igaz?! Hát persze, de ha végiggondolod, akkor rájössz, hogy igazam van.

Milyennek látod a világot? Rossznak, kibírhatatlannak, élhetetlennek? Csak a negatív dolgokat veszed észre, a szépséget, jóságot nem látod? Megkérdőjelezed? És akkor hogy állsz magaddal?

Elégedett vagy azzal, amit a tükörben látsz? A munkáddal, a fizetéseddel, a társas kapcsolataiddal?

Neeeem? Akkor valamit nem jól csinálsz?

Tudod, sokszor leírtam már, most megint megteszem: állj be a tükörbe és tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket. Ha csupán csak egyetlen egyre is nem kielégítő a válaszod, akkor kezdj el gondolkodni azon, milyen viszonyban is vagy magaddal. Ez határozza meg az összes többit.

Biztos vagyok benne, hogy nem látod szépnek a világot, amikor kirúgnak a munkahelyedről. Pedig benne van a lehetősége annak, hogy egy sokkal jobbat találj, s végre azt csináld, amit szeretsz. Minden rosszban benne van a jó lehetősége, csak másképpen kell hozzáállni.

Tudom, nekem könnyű innen megmondani a tutit, könnyű tanácsokat osztogatni, megváltozni, a szemléleten változtatni viszont nagyon nehéz. Persze, ha meg sem próbálod… Nem azt mondom, hogy reggel úgy mássz ki az ágyból, hogy minden „happy”, különösen, ha eddig nem ezt tetted…

Talán kezdhetnéd a szemléletváltást azzal, hogy észreveszed az apró dolgokat: a napsütést, a terjengő péksütemény illatát, a szellő melegét, a virágok színét, a madarak énekét… Vedd észre, hogy mosolyog a szemed, hogy van benned tűz, élni, menni akarás…

Apró lépéseket kell tenned, hogy elindulj a szemléletváltás útján…

Nem egyszerű, göröngyös, döcögős és kacskaringós, de megéri!