Szenteltessék meg...

2015.03.14 07:14

Arra ébredtem, hogy csend van. Egyelőre csak füleltem. Nincs autózaj, nem hallom a kukás autó csattogását, nem zörög a villamos, és a szomszéd sem kezdett el porszívózni hajnali hatkor. Csend vett körül. Egy kósza pillanatig nem is tudtam, hol vagyok. Aztán rájöttem. Másféle zajokat hallottam: madárcsicsergést, a fák susogását, a szél rohanását, a távolból egy kutya ugatását és egy „elkésett” kakas kétségbeesett kukorékolását. Túl voltunk már a hajnalon… Merengtem még egy ideig csukott szemmel, aztán óvatosan kinyitottam. Világos van. Az órára pillantottam, és megállapítottam, hogy a csend jót tett nekem… A pihentető csend.

A nagyvárosi zaj után értékelem a csendet, a nyugodt reggelt, a kutyákat, a kakasokat és a madarakat. A természet és az ember békéjét. Kíváncsi vagyok erre a reggelre, még mindig és ismét. Mostanában, bár hétvégeken csend vett körül, mégis volt benne valami állandó zsizsegés, valami felpörgött ritmus, ami nem hagyta élvezni azt. A változás szele, sőt olykor vihara felkavarta a dolgokat, s azokkal együtt a lelkemet is. Ez a szél csak lassan ül el, csak lassan nyugszik meg… Nem baj.

Sőt! Jön az új, vagyis már itt van. Más, teljesen más. Néha leülök egy percre a nagyváros forgatagában és átadom magam a múltnak. Kicsit fürdőzöm benne, visszanézek. Olykor fáj, könnyek szöknek a szemembe, máskor vidáman nézek előre, mert tudom, hogy arra kell mennem. A félelem, hogy meg kell tennem, magamért, a szeretteimért, lassan múlt el… Tudod, milyen érzés magad mögött hagyni valamit, amit ugyan nagyon szerettél, de pontosan tudtad, hogy már nem visz előre? Fájó. Az apró lépések itt nem segítenek. Egy nagyot kell lépni, sőt talán hatalmasat, hogy az egész világod a feje tetejére álljon, aztán hagyni, hogy minden elrendeződjön, ahogyan kell. Most így, visszatekintve az elmúlt időszakra, erre is meg kell érni. És minden úgy van jól, ahogyan történik, s amikor történik. Oka van…

Szenteltessék hát meg a múlt mindennel, ami szép és jó volt benne, s szenteltessék meg a jövő, mert minden szép és jó lesz benne.