Tanulságos szösszenetek

2013.06.09 18:24

Ma egy ilyen kerekedett... Ezek jártak a fejemben. Hosszú beszélgetésem volt este, amelyben nem minden esett jól nekem... De erről majd egy másik alkalommal..

Milyen sokan vannak, akik családban élnek, valójában mégis annyira egyedül vannak, hogy az már szinte fáj. Kedves ismerősöm, akinek még barátja is van, éppen ma osztotta meg velem kételyeit és kínjait. A barát, pasi, "szívszerelem" olykor 2-3 hétre is eltűnik. Néha ugyan jön egy-egy telefon, amelyben a szívszerelem arról áradozik, mennyire szereti az illető hölgyet. Amikor szóba kerülnek az ünnepek, akkor az úriember ezerféle kifogást talál, hogy még csak válaszolni se kelljen a félig feltett kérdésre. A úriember független, elvált, de csélcsap, kicsapongó, megrögzött hazudozó és nagyon okosnak képzeli magát. Azt vallja magáról: ért a nők nyelvén, tudja, mi kell egy nőnek, s mitől is lesz egy nő igazi nő. Ebben talán még lehet is valami, mert egyszerre négy nő is van körülötte, és mindegyik azt hiszi, hogy ő az első és egyetlen. (Hogy honnan tudom mindezt? Onnan, hogy ismerem a szóban forgó urat. Szerencsére máshonnan és más aspektusból). Kedves ismerősömet egy másik városbeli hölgy hívta fel, hogy ugyan miért is küld ő olyan sms-seket az ő vőlegényének, hogy "hol vagy szerelmem?" Ezek után még az "állítólagos" pasija is felhívta, hogy ugyan bizonygassa már a másik nőnek, a "menyasszonynak" hogy semmi sincs közöttük. Hááát, a kedves barátnőm levegőt sem kapott! Még ő, akit a minap még szintén feleségül akart venni, ő bizonygassa, hogy nincs közöttük semmi??!! Pár nappal ezelőtt nem is volt, csak egy lepedő, az is baromira vékonyka...

Igaz a mondás miszerint a sánta kutya tovább jut, mint a hazug ember... Miért hiszik azt a férfiak, hogy egy általuk jónak hitt és szépen felépített hazugsággal bármeddig fent lehet tartani egy (olykor több) kapcsolatot? Talán a tapasztalataik ezt mutatják? Mert, ha igen, akkor mi, nők nem csinálunk jól valamit.

Vagy az egy pasihoz való értelmetlen ragaszkodás csupán a magány tudatának legyőzésére szolgál? Én tudom. Én is azt hittem egyszer, ha mindent megbocsátok egy hazug embernek, akkor már nem leszek egyedül... Ám sokkal inkább magányos voltam így. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok nő ezért van benne egy rossz kapcsolatban, ezért ragaszkodik valamihez, ami tulajdonképpen már réges-rég nem az övé.

Ezt mondtam kedves ismerősömnek is, akinek a levele felért egy segélykiáltással. Azt gondolom, nem ő az egyetlen. S ha jobban végiggondolom, akkor nekünk, nőknek kellene változtatni a dolgokon. Ha már eljutunk odáig, hogy képesek vagyunk egyedül is megtalálni az életünk értelmét, képesek vagyunk egyedül is jól érezni magunkat, akkor arra is képesek leszünk, hogy ne legyünk benne olyan kapcsolatokban, amelyek nem bennünket szolgálnak.

Önzően hangzik? Lehet, de nem az! Csak gondoljátok végig.

Egy másik szösszenet, ami ehhez a témához kapcsolódik. Másik kedves ismerősöm, rá talán mondhatom, hogy barátnőm lelki roncsként került ki 18 évig tartó házasságából. Nem vagyok pszichiáter, és nem kellett hozzá különösebb iskola sem, hogy felismerjem, mi áll e mögött. Hosszú éveken át nem kapott más, csak azt, hogy te erre sem vagy jó, arra sem, még a szomszéd asszony is többet dolgozik nálad...stb. Ettől aztán olyan fokú kisebbségi érzés alakult ki a barátnőmben, amelyet nem lehetett évek alatt sem rendbe hozni. Ha valaki évtizedeken át csak azt hallja, hogy milyen rossz és milyen semmirevaló, akkor előbb-utóbb el is hiszi. Sajnos, előbb, mint utóbb, s ebből aztán nincs menekvés. A barátnőm kiválóan fest, gyönyörű dolgok kerülnek ki a kezéből... A volt férje soha sem dicsérte... Valaki más megtette, felismerte a tehetségét, látta a kedvességét, tetszett a göndörkés fekete haja, a kerekded formái... S bár az önbizalmával akadnak még gondok, de nagyon jó volt látni, ahogyan kivirult, teljesen más nő lett. Két véglet egy életben, így is lehet, úgy is lehet.

Én azt gondolom, ha egy nőt megbecsülnek, akkor az képes az egekig emelni a párját, mert egy nő képes erre. Nézzétek csak meg a nagy tudósokat, politikusokat, pénzembereket... Akik elértek valami nagyot, azok mögött mindig ott állt egy nő, aki lehetővé tette azt, hogy ők naggyá legyenek.