Változás

2014.12.30 08:40

Annyiszor hangoztattuk már: a változás örök, mégis sokszor állandóságra vágyunk, a dolgok megváltoztathatatlanságára törekszünk. Meddő törekvés, nem lehet, nincs ilyen! Add fel! A változással szemben tehetetlen vagy. S nem csupán a környezeted változik. Elsősorban te változol, s a változás miatt bekövetkezett szemléletváltás eredményeképpen látod másnak a világot. A környezeted, a körötted lévő világ a te szemléletedet tükrözi. Ha jónak látod, akkor neked valóban jó, ha rossznak, akkor neked valóban rossz. A különbségek mindig a szemléletben, a világlátásban vannak. Minden nézőpont kérdése.

Változás. Minden év új dolgokat hoz. Egyrészt, mert készülsz rá, mert újévi fogadalmakkal lépsz a következő évbe, amelytől azt várod, hogy szebb és jobb legyen. Aztán a fogadalmakat nem tartod be, mert mindig találsz valami kifogást, valami okot, amiért nem kell megtartanod, amit magadnak ígértél. Hja, kérem! Valóban magunkat tudjuk becsapni leginkább, még ígéretekkel is. Kinek tartod be az ígértedet, ha még magadnak sem?

Változás. A különböző emberek különböző felfogásától változik a külvilág is, amely megköveteli a belső világunk változását is. Lépést kell tartanod vele neked is, mert máskülönben lemaradsz.

A változás vágya egyébként benne él minden emberben, velünk születik, tanulni, tudni akarunk… Aztán mégis van valami, ami leblokkol bennünket: az ismeretlentől való félelem. Pedig a jó dolgok ott vannak, az ismeretlenen túl. Annyi mindent képesek vagyunk megváltoztatni, ruházatunkat, frizuránkat, munkát és lakhelyet is, ha kell, ám a belső változás útjára csak kevesen merünk rálépni. Ingoványos terület. Próbálkozunk vele, sikertelenül, mert mindent meg akarunk változtatni, csak a belső világunkat nem. Pedig azt kellene: megváltoztatni a saját hozzáállásunkat, elképzeléseinket, az élethez való viszonyunkat. Goethe azt mondja: „Ha valamennyien a saját ajtónk előtt söpörnénk, az egész világ tiszta lenne.” Ha valamennyien komoly lépéseket tennénk a változásért, akkor az egész világ megváltozna.

Előbb magunkért tegyünk valamit. Újévi fogadalmat? Talán nem ez a legjobb választás, de valahol el kell kezdeni...