Van az úgy...

2014.09.04 07:07

Van az úgy, hogy az ember világgá menne…

Egyszer, kislány koromban, valami nagyon nagy sérelem ért. Arra nem emlékszem, hogy pontosan mi is, de hatévesen azt gondoltam, az a megoldás, ha világgá megyek. Össze is pakoltam néhány dolgot, belekötöttem a kockás konyharuhába, összecsomóztam, felkötöttem egy botra – úgy, mint a vándorlegények a mesében. Aztán elindultam… Ki a kertkapun… De ott megtorpantam. Nem tudtam merre kell világgá menni. Menjek a falu fele, ahol sok emberrel találkozom? Mindenki tudja, ki vagyok, kinek a lánya… Az volt az érzésem, hogy a göndör hajú, bogárszemű kis fekete „cigánylányt” mindenki ismeri. No persze, a szüleit jobban. Menjek a mező fele? De arra meg nem jár senki! Honnan fogják tudni, hogy világgá mentem? És ha nem találnak majd meg?

Ezen dilemmázva, és még mindig a kertkapuban ácsorogva Buksi kutya dörgölődzött hozzám. Bátrabb lettem, ha már a Buksi is velem van, akkor a mező fele megyek világgá. El is indultam… Feljutottam a dombig. Onnan még látszott a házunk. A falu szélén laktunk, az utolsó utcában. Egyik oldalon a falu házai sorakoztak, a másikon búzamezők. A domb másik oldalán pedig hatalmas rét terült el. Nagyon szerettem a réten játszani. Virágokat szedni, a bogarakat, békákat lesni… Kora délután volt még, világos… De a domb tetején üldögélve eszembe jutott, hogy lesz este is. Nem szabad estig „világgá” lennem, mert akkor Anya biztosan leszid… Aztán megláttam a kertkapun kilépő nővéremet, aki a 12 évesek magabiztosságával közeledett felém.

Leült mellém a fűbe. Látta a botot, a tarisznyát, a kutyát mellettem. – És jó volt világgá lenni? ­ − kérdezte. Majd hozzátette: − Anya azt mondta, elég volt. Gyere haza uzsonnázni! – felállt, a kezét nyújtotta, amibe belekapaszkodtam. Rájöttem, hogy elfáradtam és éhes vagyok… A nővérem pedig megfogta a kezem, és szépen hazaballagtunk. Anya széles mosollyal fogadott a kertkapuban, és arról faggatott, milyen érzés is „világgá menni”.

Akkor még nem tudtam a választ. De felnőttként, amikor elkap az a „világgá menős hangulat”, már tudom, mit jelent. Valami nem kerek körülöttem, valami elől menekülnék, valamit olyan szívesen magam mögött hagynék… Ilyenkor ideges vagyok, feszült és frusztrált, és a sima káka is igen görcsös, és a legkedvesebb ember is nagyon utálatos… Voltál már így? Nyílván azt a hangulatot valami okozza. Manapság már egy kicsit több mint az, hogy nem engednek játszani, vagy elveszik a legkedvesebb babámat… Van az úgy, hogy az embernek nem mennek jól a dolgai, probléma hegyek zúdulnak a nyakába – tényleg, mintha hegyomlás lenne. S van az úgy, hogy ilyenkor a világból kiszaladnál… Olykor azt gondoljuk, hogy akkor most elindulunk valahová. Megoldás lehet, ha sétálunk egyet a parkban, másik városba utazunk, netán másik országba látogatunk… Nos, a fizikai dolgokat magad mögött tudod így hagyni, s olykor ez valóban segít. Ám, ha a gondok a fejedben vannak, gondolatokként nyomasztanak, akkor bárhová is mész a világban, a gondokat és magadat magaddal viszed…   

Van az úgy, hogy az ember világgá menne, mindent maga mögött hagyna, mindenből kiszállna… Ülj le egy kicsit, gondold végig, aztán vegyél egy nagy levegőt, s szép sorjában oldd meg a feladatokat! Úgyis rád várnak!