Az érzelmek számlája

2013.05.01 15:52

 

Engedelmetekkel most egy kicsit más irányba kalandozok...

Ez az a számla, amit nem lehet benyújtani, amit nem lehet kifizetni, rendezni... Viszont lehet vele sok-sok jót és sok-sok rosszat tenni. Ha őszinte vagy, kedves és udvarias, nyíltan fordulsz az emberekhez, akkor eljutsz a bizalomnak arra a szintjére, ahol az elme által okozott hibákat el is nézik neked. Csak arra vigyázz, hogy a hibákat, amelyeket más emberekkel szemben elkövetsz, ne a szívedből fakadjanak. Arra ugyanis nincs bocsánat, az olyan szinten meríti le azt a bizonyos számlát, hogy a legbuzgóbb igyekezeted mellett sem tudod újra tölteni. Ez persze azt jelenti, hogy az eljátszott bizalmat nem lehet visszaszerezni, ott, ahol valami eltörik, elvész, megsemmisül, alapjaiban inog meg valami, ott mindent a mély alapokig kellene visszabontani, hogy a bizalom újra felépülhessen... Ezzel csak az a gond, hogy szinte senki sem képes az alapok aljáig visszabontani valamit... Bár talán nem is a képességen múlik, sokkal inkább az akaráson.

Nem csupán a bizalomvesztés meríti ki ezt a számlát, hanem az is, ahogyan a másikkal viselkedsz. Ha nem vagy őszinte, mellőzöd a másikat, tisztességtelenül viselkedsz vele szemben, visszaélsz a bizalmával... akkor bizony érzelmi aknamezőre tévedtél, a számla lemerül... Ahhoz, hogy működőképes legyen egy emberi kapcsolat (házasság, barátság, főnök-beosztott viszony... stb.) azon a bizonyos számlán folyamatosan "betéteket" kell elhelyezni, mintha egy bankszámla lenne. Akkor kaphatsz belőle jó dolgokat, ha az egyenleged pozitív. 

Mik is ezek a betétek? A másik megértése. Megfigyelted-e már magad, hogy amikor beszélgetsz valakivel, mennyire fontos neked az, amit ő mond, ami őt érdekli? Figyelj oda! A másik ember számára fontos dolgok legyenek annyira fontosak a számodra is, mint amennyire az a másik ember fontos. Ha ez nincs így, nincs dolgod vele. Fontos odafigyelni az apró dolgokra is, hiszen - a bölcsek szerint - az apró dolgok a nagy dolgok, és az emberek nagyon érzékenyek, legbelül pedig még azok is nagyon sérülékenyek, akik egyébként kőkeménynek látszanak. A szerelemben fontos egy szál virág, egy váratlan telefon, egy kétsoros mail. A munkában fontos egy apró gesztus, egy támogató kérdés, egy apró szívesség, a barátságban fontos egy mozdulat, egy megerősítés, egy baráti ölelés, vállveregetés, a csöndes hallgatás. Egyfajta betétnek számítanak az ígértek is. Csak olyasmit ígérj, amit be is tudsz tartani, mert az ígéret megszegése szintén lenullázhatja azt a bizonyos érzelmi számlát. Mégpedig jó mélyen. Azt szokták mondani, milyen ember az, aki még ígérni sem tud?! Semmilyen, a be nem tartott ígéretei után nem lesz többé megbízható, szavahihető ember... Lehet kockáztatni, de nem érdemes.

Gyakran előfordul, hogy valakivel szemben, legyen az családtag, vezető, munkatárs, nem tisztázzuk a célokat, az elvárásokat. Mi, nők, ezt nagyon tudjuk a férfiakkal szemben alkalmazni, aztán meg vagyunk sértődve, ha nem tudják, mit akarunk tőlük valójában. Pedig mi virágot szeretnénk, holdfényes tengerparti sétát... De ha nem mondjuk meg??? Aztán csak dúlunk-fúlunk, mert nem azt kaptuk, amit akartunk... Ez az állapot pedig nem kedvez annak a bizalmi viszonynak, amit fent szeretnénk tartani. Tisztázd, mit akarsz a párodtól, milyen elvárásaid vannak, s persze neki is veled szemben, melyik az az út, amelyiken menni szeretnétek, mit kell ehhez neki tenni és mit kell neked. Ugyanez érvényes a munkára is. Ha tiszták a feladatok és a célok, hatékony a kommunikáció, akkor lehet jó eredménye a közös munkának.

A feddhetetlenség szó jelentése nagyon összetett. Elveken alapul, azokon az elveken, amelyeket te határoztál meg magadnak, s amelyek mentén éled az életed. Ha nincsenek ilyen elveid, vagy nem fogalmaztad meg még magadnak, akkor tedd meg, mert addig csak tengsz-lengsz a világban, sodródsz, éled a mások által meghatározott életet, mert időlegesen átveszed az ő paradigmáikat. Nem vezet sehová. Pláne a te életedben. Légy tisztességes a lelked mélyén is, hogy bizalmat ébreszthess. Látszik kívülről is, nem tudod elrejteni... A feddhetetlen ember a valóságot a szavaihoz igazítja, s hogy mindezt meg tudja tenni, erős jellemmel bír, mindenkit azonos mérce szerint kezel... Ennek a másik oldala a kétszínűség, ami szintén egy aknamező, a bizalomvesztésé: "a te bizalmad megszerzése érdekében elmondok olyan dolgot neked, a másikról, amit ugyan nem szabadna... Vagy a szemedben kedves és udvarias vagyok, de amint kitetted a lábad tőlem, kibeszéllek mással"... Ismerős emberi tulajdonság... Azt hiszed, jobb lehetsz vele? Időlegesen, de többet veszítettél, mint amennyit nyertél az ügyön!!!

És ha mégis, mindezen fentiek ellenére sikerült valakit alaposan megbántanod, akár akaratodon kívül is, akkor tudj őszintén bocsánatot kérni.

Ma reggel ezeken gondolkoztam elég sokat. Emberek sokasága jelent meg a fejemben. Számba-szerbe vettem, osztályozni tudtam őket, kiben van meg és kiben nincs meg ez a hat fontos elv ahhoz, hogy én azt mondjam rá, hogy maximálisan megbízom benne. Kevés ember maradt fent a rostán, azok az emberek, akik közel állnak hozzám...

Néha elgondolkodom azon, miért is nem lehet ez így, miért nem őszinték, tisztességesek az emberek, miért ezen tulajdonságok hiányával akarnak érvényesülni, szeretethez, megbecsüléshez, bizalomhoz jutni...

Talán egyszer erre is megtalálom a választ....